Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доверието продължава да е високо заради спазването на стандарти. Знае се, че ако прочетеш нещо по Би Би Си, то е истина"

Андрей Владов, Би Би Си: На един журналист не би трябвало да му личи, че има политически пристрастия

"Имало е много случаи, в които правителството се опитва да се намеси в работата. Даже сме излизали на протести"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"В Би Би Си е имало много случаи, в които правителството се е опитвало да се намеси в работата. Даже сме излизали на протести". 

Това разказа пред БНР журналистът Андрей Владов, който е част от екипа на британската обществена медия вече 32 години. 
Забранени теми обаче няма, отбеляза той.

"Единствената забрана е да изказваш лично мнение. Когато се присъединих към екипа, един от старите колеги каза:

"Каквито и да са ти политическите пристрастия, закачаш ги на закачалката в предверието, заедно с палтото.

На един журналист не би трябвало да му личи, че има политически пристрастия.

Ако работи в частна медия, ляв или десен вестник, тогава има право на собствено мнение.

Това, което Би Би Си прави, е да предостави всички факти и да остави слушателя сам да прецени кое е добро и кое лошо.

Ние сме под лупа през цялото време".

Би Би Си винаги е отстоявала независимостта на медиите, посочи още Владов. 

"Имаше голямо недоволство от това, че не наричаме "Хамас" терористи. Би Би Си казва, че "Хамас" е определяна като терористична организация от британското правителство. Не използва термина "терористи", защото се смята, че ако го направи, изразява позиция – застава на нечия страна.

Това, че Би Би Си не назовава някой терорист, не означава, че не показва, ако той прави ужасни неща".

Отразяваме и Путин, когато произведе новина, разказа журналистът в предаването "РадиоТочка" по БНР. 

"Както когато каза през лятото, че ще разположи ядрени оръжия в Беларус. Не го отразяваме, когато говори неща, които е казвал хиляди пъти или пък казва неистини, както не отразяваме неистините, изречени от всеки друг политик, независимо дали живее на Изток, или на Запад". 

Андрей Владов коментира и обръщението "мистър Путин" което използва Би Би Си, и отрече по този начин руският президент да е иронизиран. 

"Иронизирането също е вземане на страна", посочи той. 

Владов смята, че би било непрофесионално Владимир Путин и други подобни политически лидери да не бъдат отразявани от медиите

"Това, което Путин казва, засяга не само Русия, но и международната общност. Би било грешно и вредно да не отразяваме това, което казват хората със силно влияние върху световните събития". 

Той анализира случая на Гари Линекер, който беше свален от екран след критики към правителството и след това отново беше върнат в ефир.

"Линекер е един от най-популярните спортни водещи, но не е журналист от Би Би Си. Това, което изрази, беше негово лично мнение. Той не е лъгал, не е клеветил. Просто е изказал мнение по даден въпрос, но не е използвал платформата на Би Би Си. Ако го беше направил водещ на политическо предаване, тогава скандалът щеше да бъде огромен. 

В Би Би Си сме много внимателни как използваме социалните мрежи. Правилото е да не се изразяват политически пристрастия.

В социалните мрежи е пълно с всякакъв род забележки и изказвания, но професионално човек не бива да се поддава. Не бих казал, че има натиск от страна на публиката, по-скоро има натиск от страна на политиците". 

Той отбеляза, че медията, в която работи, се радва на сериозно доверие.

"Когато има големи събития, както е сега войната в Украйна, и говорим за това масово настъпление на социалните мрежи и "гражданската журналистика“, аудиторията на всички платформи на Би Би Си рязко скача. 

Доверието продължава да е високо заради спазването на стандарти. Знае се, че ако прочетеш нещо по Би Би Си, то е истина. Не е важно да си пръв, а да си точен и да подаваш вярна информация".

Владов обясни, че съществуват и анти - Би Би Си платформи, но никой не им обръща сериозно внимание.

Журналистът разказа и за кореспондентската мрежа, на която разчита обществената медия.

"Би Би Си има може би най-голямата кореспондентска мрежа в света. Когато избухна кризата в Газа, изпратихме много екипи. Повечето предаваха от Израел, но имаше и арабски журналисти – хора на място, които рискуваха живота си, но предаваха какво се случва там - хода на бойните действия и как ударите на Израел засягат мирното население. Екипите в Израел пък имаха среща със семействата на заложниците и пострадалите от нападенията на "Хамас" в началото на октомври. 

След нахлуването на Русия в Украйна е много трудно да се разбере какво става, защото руският парламент прие драконовски закони за оскверняване на имиджа на въоръжените сили. Ако някой напише нещо, което властите сметнат, че е оскверняване, го грозят до 15 години затвор. 

Ние следим медиите в над 100 държави по света с тази цел, включително и в такива, където режимът ги е стиснал здраво за гърлото, както в Русия. 

Следим главно социалните мрежи. Най-популярната е "Телеграм" и в момента е източник на новини за това, което се случва в страната. Но проследяваме и какво казва Кремъл". 

Руските сайтове на трите големи телевизии са достъпни в Обединеното кралство, както и тези на Кремъл и Путин, посочи още журналистът.

Цялото интервю на Илия Вълков с Андрей Владов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

В Черна гора обсъждат плана за растеж на Западните Балкани

Днес в Черна гора е вторият ден от срещата на върха за Западните Балкани с представители на Европейския съюз и Съединените щати. Основна тема е планът за растеж на Западните Балкани. Планът беше приет от Европейската комисия през ноември и предвижда финансова подкрепа от 6 милиарда евро. Условието за получаване на средствата е..

публикувано на 16.05.24 в 07:19

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46