Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължава да обстрелва цели в Ивицата Газа, нанесени са удари по отряди на "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел нанесе удари срещу "Хамас" и свързани с Иран цели в Ливан и Сирия и продължава офанзивата си в ивицата Газа. По данни на палестинското министерство на здравеопазването общият брой на жертвите във войната е близо 25 хиляди.

Израелската армия продължава да обстрелва цели в ивицата Газа, нанесени са удари по отряди на "Хамас", опитващи се да поставят експлозиви в близост до войниците и да изстрелват ракети. В южния град Хан Юнис военните са нахлули във военен комплекс и  неутрализирали готови за употреба ракетни установки и експлозиви. Местни жители съобщиха за тежки бомбардировки и сражения между в Хан Юнис и околностите му, както и в бежанския лагер "Джабалия" на север.

В южната част на Рафах самолети хвърляха листовки с призиви палестинците да помогнат за намирането на заложниците, държани от "Хамас". А роднини на похитените протестираха пред дома на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, изразявайки разочарованието си от липсата на напредък в освобождаването. 

При израелски удари срещу Южен Ливан са убити двама членове на палестинската групировка "Хамас", съобщиха източници от силите за сигурност.

По-рано Израел нанесе удари и срещу сирийската столица Дамаск. При тях бяха убити четирима членове на Иранската революционна гвардия, включително заместник по разузнаването на силите "Ал Кудс" в Сирия. Иран осъди израелското нападение и се закани да отмъсти.

Американският президент Джо Байдън е обсъдил предложението за създаване на независима палестинска държава с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Байдън каза след разговора, че смята все още за възможно Нетаняху да се съгласи на някаква форма на палестинска държава, но от кабинета на израелския премиер заявиха, че е отхвърлил американската идея за палестински суверенитет в ивицата Газа.

В изявление в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху изясни позицията си относно създаването на палестинска държава, като отрече да е казал на президента на САЩ Джо Байдън, че не е изключил възможността за такова решение на продължаващия конфликт.

От кабинета на Нетаняху каза, че в неотдавнашния си разговор с Байдън премиерът е повторил позицията си, че Израел трябва да поддържа пълен контрол върху сигурността на Ивицата Газа, след като елиминира "Хамас", за да гарантира, че вече не представлява заплаха, което е в противоречие с искането за суверенитет на Палестина.

Високопоставен служител на "Хамас" също отхвърли коментарите на Байдън.

"Илюзията, че Байдън проповядва за държава Палестина и нейните характеристики, не заблуждава нашия народ", отбеляза в изявление Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на ислямистката групировка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи в района..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията на марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08