Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Александров: За да спечеля олимпийска квота, трябва да рискувам

Йордан Александров
Снимка: БФ Гимнастика


Националът по спортна гимнастика Йордан Александров е наясно, че трябва да рискува, за да спечели олимпийска квота и да участва на Игрите в Париж тази година.

„Два месеца бях в Щатите. Изкарах празниците с родителите ми. Изкарах си много добре, заредих се с позитивна енергия и сега отново се подготвям за големите състезания. В началото на сезона ще заложа на успоредка и на висилка. Добавил съм малко повече трудност в съчетанията на тези два уреда. За да се бориш с най-добрите и за да спечелиш олимпийска квота трябва да рискуваш“, това сподели специално за БНР Йордан Александров, един от най-добрите и най-опитните гимнастици в българския национален отбор.

„Фактът, че миналата година завърших  на трето място на успоредка и на четвърто на висилка в генералното класиране на световните чалъндж купи,  показва, че съм бил доста постоянен във всички състезания от веригата, в които съм участвал. Доказах, че на тези два уреда мога да постигна добри резултати и се надявам и сега отново да го докажа. Това, че спечелих медали на някои от тези състезания миналата година ми дава по-голямо самочувствие. Надявам, че като усложня малко съчетанията ще имам още по -голям шанс да спечеля квота. Няма да е никак лесно, защото в тези световни купи няма да има слаби гимнастици. Всеки се бори да отиде на Олимпиада и ще направи всичко възможно да изпълни тази цел. Аз се надявам да си направя нещата, които мога, пък след това каквото стане. Смятам, че времето за отработване на усложнените съчетания ще ми стигне, защото сега ще се фокусирам само върху два уреда – успоредка и висилка. Смятам, че щом успях да се подготвя на шестте уреда, на два ще ми е по-лесно , както физически, така и за психически“, допълни многократният медалист от световни купи и турнири и очерта картината пред българския отбор, за когото най-важното състезание тази година ще е европейското първенство в италианския град Римини през април.


„Очертава се да сформираме доста стабилен отбор. Тези момчета, които миналата година играха в него, повечето си оставят, но влизат и млади попълнения. Те са с много талант, с много възможности и се надявам, че с тяхна помощ за европейско ще направим наистина доста стабилен отбор. Отборните състезания са трудни, защото всеки трябва да даде максимума от себе си. Когато някой направи грешка, тя може да е фатална. Когато имаме повече момчета, с повече опит, защото миналата година имахме няколко, които за пръв път играят на голямо състезание, това си оказа влияние. Мисля, че повечето вече имаме доста опит. Надявам, че тези, които сега ще дойдат отдолу също да успеят да се справят с напрежението. На тези момчета бих им казал, че най - важното нещо е да не тръгва с голямата кошница. Трябва да си спокоен, да нямаш големи очаквания, защото при младежите е едно, а когато си с големите батковци е тотално различно. Това не се отнася само до двете нови упражнения, които трябва да заложиш допълнително, просто  състезанието е много различно. Когато видиш как играят другите,  какъв опит имат,  каква трудност показват, е нормално да си притеснен, но пак казвам,  важното е да нямаш големи очаквания. Трябва да се пазиш, да не изфорсираш нещата и всичко ще си дойде на място. Трябва  търпение, това е най важното“, завърши Александров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Ботев (Пловдив) отрекоха напускане на стадион „Христо Ботев“

Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с официална позиция във връзка с появилите се информации в медийното пространство, че клубът обмисля напускане на стадион “Христо Ботев” заради неразбирателство с Община Пловдив, чиято собственост е спортното съоръжение. От клуба обявиха, че комуникацията им с общината е на “изключително добро ниво”...

публикувано на 11.05.24 в 14:32

Антон Ризов е 14-и на 50 м пушка на Световната купа в Баку

Антон Ризов се класира на 14-то място в дисциплината на 50 метра пушка от три положения  на Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан.  Ризов завърши с 585 точки в квалификациите.  Утре българската група се прибира от Азербайджан, като подготовката на националите продължава за предстоящото в края на месеца Европейско..

публикувано на 11.05.24 в 13:58
Ангел Кодинов

Българи останаха последни на 500 метра двойка кану в Сегед

Ангел Кодинов и Преслав Георгиев останаха на последното 7-о място във финал „В“ в дисциплината 500 метра двойка кану на Световната купа по кану-каяк за мъже и жени в Сегед (Унгария). Младият български екипаж даде време от 2:02.04 минути и изостана на 21.68 секунди от Олег Тарновски и Михай Чихаяя (Молдова), които бяха най-бързи в тази серия...

публикувано на 11.05.24 в 13:56
Пьотр Нестеров

Нестеров е финалист на турнира в Румъния

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за финала на  сингъл на турнира по тенис на клей в Букурещ (Румъния) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 7 Нестеров надделя над италианеца Карло Алберто Каниато с 6:4, 6:3 за 85 минути. Българинът поведе с 4:1 по пътя си към успеха в първия сет, а във..

публикувано на 11.05.24 в 13:50
Теодор Кабакчиев

Теодор Кабакчиев спечели полуфиналите в първия кръг от СШ по хард ендуро

Теодор Кабакчиев  завърши на 5-та позиция в пролога по време на първия старт за сезона в световния шампионат по хард ендуро “Valleys Hard Enduro”  в Уелс.  Световният ни шампион за младежи до 19 години по супер ендуро беше най-бърз в полуфиналните серии, но във финала не стартира по най-добрия начин.  Надпреварата днес продължава с..

публикувано на 11.05.24 в 11:52

Мача за титлата между Лудогорец ЦСКА - София пряко по "Хоризонт"

Отборите на Лудогорец и ЦСКА - София се изправят един срещу друг в двубой от 32-ия кръг на Първа професионална футболна лига. Мачът от първата шестица на родния елит започва в 19:30 часа и ще бъде предаван пряко по програма "Хоризонт". Срещата е изключително важна за домакините от Разград, които излизат за минимум точка, за да си осигурят спечелването..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Ксения Момчилова е на полуфинал на СК по гимнастически паркур в Монпелие

Ксения Момчилова се класира за полуфиналите в дисциплината скорост на световната купа по гимнастически паркур в Монпелие (Франция). Състезателката на Делян Димитров намери място сред най-добрите десет с шесто време.  Българката, която миналата година стигна до първия за България медал (сребърен) в историята на този спорт изостана на 6.19 секунди..

публикувано на 11.05.24 в 08:26