Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Борислав Белазелков?

| Репортаж
Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Борислав Белазелков е роден през 1956 година. Завършва право в Софийския университет. Кариерата му започва като съдия - изпълнител в Софийски районен съд. До пенсионирането си е оглавявал отделение във Върховния касационен съд, където  е работил 22 години. Бил е председател на Съюза на съдиите.

В миналото неведнъж е спряган като потенциален конституционен съдия.

Звездата му изгря сега – като лична номинация на Христо Иванов.

На 10 януари лидерите на коалицията ПП-ДБ официално обявиха, че той ще  е техния кандидат. С такива хора ще правим промяната, увериха Кирил Петков и Христо Иванов.

"Господин Белазелков не е партиен член, не е партийна номинация. Избрахме общественик, чието мнение тежи в цялата гилдия“

"Човек, който е доказал на дела готовността си да се бори и да отстоява съдийската независимост и върховенството на закона“.

Самият Белазелков в качеството си на кандидат избягваше конкретните отговори.

Кандидатите за конституционни съдии, според него, е по-добре да бъдат хора, известни в обществото.  

"Които са изразили своята позиция и обществото познава като защитници на някакви демократични тези“

На изслушването си в Комисията по конституционни въпроси той заяви:

"Ако сегашните промени на Конституцията минат през Конституционния съд, това, което ме радва е ,че той ще се превърне в по-голяма степен в съд и в по-малка степен в политически орган

Отзвук предизвика и изказването му, че бракът е тайнство и няма как да бъде изживяно като еднополова двойка.

Съдия Белазелков каза, че не се притеснява от подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски под кандидатурата си. 

Опозицията в Народното събрание не му спести критиката.

Петър Петров от "Възраждане“  се възмути:

"Човек, който  е бил председател и съдия-докладчик по делото на състав, който е осъдил Народното събрание, сега Народното събрание да го избира за конситтуционен съдия?! За мен по-голям срам от това няма".

Тошко Йорданов от ИТН пък заяви:

"При ПП-та и ДБ-та има желание да пробутат някой, който да работи за тях и същевременно да е изцапан до ушите в морални въпроси". 

Своите се опитаха да го защитят.

Мирослав Иванов обясни, че са направени внушения, които нямат нищо общо с реалността. 

"Господин Белазелков е изпълнил своите задължения като съдия".

Христо Иванов обясни:

"Ние сме в течение на опит да предоговорим начина, по който се упражнява властта в България, включително чрез промените в Конституционния съд".

Кирил Петков обясни, че хора като Белазелков ще гарантират промяната в институциите.

В крайна сметка Борислав Белазелков беше избарн за конституционен съдия. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Джо Байдън

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 225 млн. долара

Американският президент Джо Байдън обяви нова помощ за Украйна на стойност 225 милиона долара по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж и подчерта, че подкрепата за Киев ще продължи, съобщиха АФП и Ройтерс. Новият пакет военна помощ за Украйна съдържа боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система..

публикувано на 07.06.24 в 15:43

От избори на избори политическата апатия сред жителите на община Павликени става все по-голяма

Община Павликени има представители в почти всички великотърновски листи за 50-ото Народно събрание и кандидати за евродепутати в листите на водещите политически формации. Изборите в Павликени и селата са заложник на два основни проблема – безводието в близо половината населени места в общината и заводът за производство на каменна вата в..

публикувано на 07.06.24 в 14:21
Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството!

Не очаквам изненади на тези избори - нито за състава на българския парламент, нито на европейския . Такава прогноза направи пред БНР проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване". " ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството. Ако влезе някоя от..

публикувано на 07.06.24 в 14:12
Илияна Йотова

Йотова: Резултатите от изборите не са предопределени

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова гражданите да гласуват в неделя и подчерта, че резултатите от изборите не са предопределени. "Нека да си припомним конституционния текст, че цялата власт произтича от народа. Искам да го припомня това и на тези, които ни принуждават по всякакъв начин да забравим този конституционен текст, както и да се..

публикувано на 07.06.24 в 14:01
Разделителната линия между областите Добрич и Варна

В област Добрич вече губят вяра, че един ден и те ще се движат по европейски пътища?

За изоставането на инфраструктурата на област Добрич се говори от години и отново от години се леят обещанията на политиците да се обърне повече внимание на Североизточна България. Реалността показва, че поетите ангажименти остават само във времето на предизборна кампания и веднага след нея Добруджа остава точно толкова в периферията на..

публикувано на 07.06.24 в 13:56

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 13:34

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за начало на европреговори

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните представители на страните членки. Според Комисията, Украйна е изпълнила изискванията за приемането на..

публикувано на 07.06.24 в 13:30