Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промените в НПК

Снимка: БТА

Единодушно парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с правото на правна помощ на обвиняеми или задържани лица. 

Основната цел на внесения от Министерския съвет законопроект е пълното въвеждане на изискванията на европейска директива относно правото на информация в наказателното производство.

Промените предвиждат изрично правото на правна помощ на обвиняемия, както и правото му да бъде предоставена информация за условията за нейното получаване на разбираем език и по разбираем начин. С измененията се предоставя възможност на свидетеля да се яви на разпит с адвокат, като неявяването на адвоката без уважителна причина не е пречка за провеждането на разпита. Въвежда се също изричното предоставяне на обвиняемия или на неговия защитник на възможността за запознаване с доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража. Правните аспекти коментира депутатът от "Продължаваме промяната" -  "Демократична България" Бойко Рашков.

"У нас е прието, че при повдигане на обвинението не е задължително във всеки един случай да се предявяват всички материали, които са събрани до този момент. Законът предвижда само онези, на които се основава обвинението", коментира той.

Бранимир Балачев остава скептик. 

"По отношение на това, че давностният срок по отношение на определени престъпления трябва да започва от датата на откриването, а не от датата на извършването. Това би направило за определен вид престъпления, независимо доколко те са с висока степен на обществена опасност да се предлага нов давностен срок", посочи Балачев.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците и Закона за военната полиция. С оглед на еднаквото регламентиране на предоставянето на достатъчни гаранции за защита на правата на задържаните лица. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Украинският град Харков е бил подложен на няколко въздушни удара днес, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс. Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков При един от тях е бил улучен 12-етажен жилищен блок. Ранени са най-малко 17 души, сред тях и деца.  Руските войски нахлуха в областта на 10 май. По данни на украинското..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата..

публикувано на 14.05.24 в 17:48

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

Съветът на ректорите на висшите училища у нас отправи отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи "по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)"...

публикувано на 14.05.24 в 17:40