Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасова и Белазелков вече са конституционни съдии

Снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии.

Това се случи в отсъствието на държавния глава.

Точно осем минути продължи клетвената церемония. Преди да прочете клетвата, която Атанасова и Белазелков да повторят, председателят на Конституционният съд Павлина Панова припомни, че като висш държавен орган, който е независим, през повече от 32-годишното си съществуване Съдът е отстоявал своята независимост и че и това ще прави и занапред.

"Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!", гласеше клетвата на двамата нови съдии.

След подписване на клетвените декларации Десислава Атанасова и Борислав Белазелков облякоха и червените си тоги. И така с двегодишно закъснение КС е в пълен състав.

Двамата бяха избрани от Народното събрание точно преди седмица, като това стана с гласовете на депутатите от т.нар. "конституционно мнозинство".

Тогава Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, а Белазелков - 154.

Имаше очаквания президентът Радев да постъпи именно така, тъй като всъщност той сезира конституционния съд заради избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Днес обаче до последно нямаше информация от "Дондуков"2  какво ще предприе какво ще предприеме държавният глава. Точно в 10 часа  стана ясно, че той няма да отиде, защото според него полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозни съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно. 

"Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемонията да замени принципите", пише още позицията на президента.

На церемонията обаче дойдоха председателя на Народното събрание и председателите на двете върховни съдилища. Тези институции са описани като присъстващи на клетвата. Клетвата, която многократно беше сравнявана с безпрецедентното проваляне на клетвата на Венета Марковска преди 12 години, протече по обичайния начин - не отделно на двамата конституционни съдии, а едновременно. Така, че Белазелков и Атанасова се заклеха да спазват Конституцията, а в словото си председателят на Конституционния съд Павлина Панова напомни, че той се ръководи само от закона. Той е политически независим. Такъв е бил 30 годинии  ще бъде такъв, и че от конституционните съдии, които полагат клетва, се очаква да направят същото. Единствените, които коментираха отсъствието на президента и изобщо споровете около избора, бяха председателите на двете върховни съдилища Георги Чолаков и Галина Захарова.

"Присъствието на тази процедура е чисто формална. Тази процедура по никакъв начин не влияе върху фактическия състав. Той е приключен след обнародване на решението на Народното събрание. Да не забравяме, че преди две години имаше процедура, на която не присъстваше Лозан Панов и тя се проведе", припомни Чолаков.

"Нашето участие е изцяло представително и се дължи на уважението към институцията. Не мога да не отдам значението и уважението към Конституционния съд на Република България, който, според мен, е органът крепител на върховенството на правото", коментира Захарова.

Залага ли напрежението около избора на Атанасова и Белазелков очакване за по-висок стандарт при подбора на конституционни съдии, включително и от върховните съдии, които също имат своя квота -  позицията на Чолаков и Захарова:

"Променихме правилата, в седемдневен срок предварително се обявяват номинациите. Те са ясни за обществото".

"Полагаме огромни усилия, за да се задълбочат и да стане още по-ясно пред обществото начина, критериите, съображенията, поради които се избира един или друг човек. И ние, и останалите органи могат да положат усилия за постигане на още по-голяма прозрачност

1/3 от състава на Конституционния съд се избира именно на общите събрания на двете върховни съдилища. 

Малко преди началото на клетвата и след нейния край група около БОЕЦ беше около официалния вход на КС, от който не влезе нито един от официалните гости, нито от конституционните съдии. Георги Георгиев настоя да влезе и да зададе въпроси на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но не беше допуснат. 

Четири дела очакват вече напълно окомплектования КС - по жалби на президента и опозиция -  за промените в Конституцията и за пороци в избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Очаква се първото произнасяне да е за това - дали  решението, с което мнозинството прати двамата в КС за по девет години, ще оцелее, тъй като те влизат в институтицията с голямо закъснение, а самият съд вече каза, че по-късното влизане означава и по-кратък мандат. Няма коментар от Атанасова и Белазелков дали ще участват в самото обсъждане.

Що се отнася до делото за промените в Конституцията  - там очакванията са за резултат към средата на година. Назависимо, че е била вносител и е подкрепила конституционната реформа като депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова каза, че ще участва във взимането на крайното колективно решение.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при удари в района на град Балбек, в североизточната част на страната. Малко по-рано бе съобщено за..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията си, а Русия трябва да престане да я напада.  "Трябва да направим всичко възможно, за да стане..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил плътно прикрит със средства на радиоелектронната борба и противовъздушната отбрана. Впрочем нашите..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени цистерни с гориво и други обекти. Израелските военни твърдят, че сред мишените са били петролен..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете,..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

публикувано на 29.09.24 в 18:37