Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия разкри руска дезинформационна кампания в платформата X

Снимка: BGNES / Снимка: БГНЕС

Германското външно министерство е разкрило руска кампания за дезинформация в онлайн платформата X, бивша Twitter. Целта на кампанията е да се засили недоволството срещу правителството и да се подкопае подкрепата за Украйна, съобщава днес информационното списание "Der Spiegel". 

Експерти са анализирали съобщенията в Twitter със специален софтуер по поръчка на германското министерство на външните работи и са открили огромна мрежа от фалшиви потребителски акаунти, които разпространяват съдържание на немски език, съобщава списание "Шпигел". 

По време на разследването от 20 декември до 20 януари експертите са идентифицирали повече от 50 000 фалшиви потребителски акаунта, които са публикували общо над един милион туита на немски език. 

В някои дни експертите на германското министерство на външните работи са регистрирали до 200 000 такива кратки съобщения, което съответства на около две съобщения в секунда. Постовете често съдържали обвинението, че германското правителство пренебрегва собственото си население, за да подкрепи Украйна.

Направени са фалшиви профили на министърката на външните работи Аналена Бербок, която уж обявява край на подкрепата за Украйна.

Според специалистите това е кампания, която е започнала още през 2022 г. под името "Двойник". По това време Германия вече е била мишена на атаките, заедно с други големи европейски държави като Франция, Великобритания, Италия и, разбира се, Украйна.

Опасенията са, че тази кампания ще повлияе на изборите в страни като Германия и Австрия тази година. Франция също вече протестира, че Русия разпространява фалшиви новини с цел да предизвика бунтове в страната. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ: Катар да окаже натиск над "Хамас" да приеме примирието

Президентът на САЩ Джо Байдън призова емира на Катар да "използва всички подходящи мерки", за да осигури приемането от страна на радикалната палестинска групировка "Хамас" на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците, което сега е на масата и което предлага конкретна пътна карта за прекратяване на кризата в Газа,..

публикувано на 04.06.24 в 07:39
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Министър Кондева кани на среща представители на синдикатите

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 07:29

Кипър започва план за безплатна лятна почивка на пенсионери с ниски доходи

От днес в Кипър започва специален план за безплатна лятна почивка в хотели на пенсионери с ниски доходи. Напълно финансиран от държавата отпуск се предвижда и за работещите. В двете ваканционни програми, субсидирани от правителството, могат да се включат и българи, живеещи постоянно на острова. Планът за летен отдих на възрастните хора ще се прилага..

публикувано на 04.06.24 в 04:00

YouGov: Британските лейбъристи са напът да спечелят историческа победа на изборите

Британските лейбъристи изглежда са напът да спечелят историческа победа на общите избори на 4 юли, като се очаква тяхната партия   да получи мнозинство от 194 места в Камарата на общините, показва последното проучване на YouGov. Това ще бъде най-големият брой места, спечелени от британска партия на избори, откакто Стенли Болдуин получи мнозинство..

публикувано на 04.06.24 в 02:32

75,5% инфлация в Турция

75 и половина процента е инфлацията на годишна база в съседна Турция към края на май, обяви днес турският статистически институт. Най-голямо поскъпване е регистрирано в образованието, жилищата и ресторантьорския бизнес. Скокът в сравнение с края на април е голям. Тогава годишната инфлация беше изчислена на 69,8 на сто. А сегашното ниво е най-високо от..

публикувано на 03.06.24 в 22:55

Кипър обяви нови субсидии за жителите на планинските райони

В Кипър от днес започва подаването на заявления за включване в новите планове за субсидии за жилища и за получаване на специални надбавки за живот в планинските, труднодостъпните и селските райони, съобщиха от вътрешното министерство. Българите, които отговарят на условията, също могат да кандидатстват. Двойно се увеличава надбавката за издръжка за..

публикувано на 03.06.24 в 22:32
Бенямин Нетаняху

САЩ очакват отговора на "Хамас" за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати все още очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, представен в края на миналата седмица от президента Джо Байдън. За това съобщи тази вечер говорителят на държавния департамент Матю Милър. Той беше категоричен, че отгтоворът от израелското правителство е положителен. Специално..

публикувано на 03.06.24 в 22:26