Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът реши: Тръмп плаща 83,3 млн. долара по дело за изнасилване и клевета

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Бившият президент и фаворит за номинацията на Републиканската партия за предизборната битка за Белия дом Доналд Тръмп бе осъден да плати 83,3 милиона долара на писателка, обвиняваща го в изнасилване и клевета.

Съдебно жури в Ню Йорк определи Тръмп да плати на Елизабет Джийн Карол обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети, както и  допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

Преди да излезе с решението 9-членното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, заседава около три часа. Решението идва след 5-дневен процес във федерален съд в Манхатън.

Любопитен факт е, че присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

Елизабет Карол заеведе делото срещу Тръмп, като го обвини, че е разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението и го определи като "напълно смехотворно".

На излизане от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси. През 2019 г. Карол беше коментатор в няколко авторитетни издания и публикува книга, в която твърдеше, че в средата на 90-те години Доналд Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин в центъра на Ню Йорк.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и..

публикувано на 20.05.24 в 13:15

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг.  Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища. Преустановен е учебният процес, а в 12:30 ч. в знак на недоволството, Ръководството, академичната общност и администрацията излизат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Ректорът на плевенския Медицински университет проф. д-р Добромир Добрев, който е и..

публикувано на 20.05.24 в 12:36