Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство за първи път от 15 години насам на фона на нарастваща заплаха от Русия, съобщи "Дейли телеграф", позовавайки се на доклад на Пентагона.

Според предложенията на американските военни, бойни глави, три пъти по-силни от бомбата над Хирошима, ще бъдат разположени в Кралската военновъздушна база Лейкънхийт в графство Съфолк. 

Съединените щати вече бяха разположили ядрени ракети в тази база, но ги премахнаха през 2008 година, след като бе преценено, че заплахата от Студената война от Москва е намаляла. 

Документи на Пентагона, видени от вестника, разкриват договори за обществени поръчки за ново съоръжение във въздушната база. Говорител на Министерството на отбраната коментира съобщението с думите: 

"Остава дългогодишна политика на Обединеното кралство и НАТО нито да потвърждават, нито да отричат наличието на ядрени оръжия на дадено място“. 

Наскоро имаше призиви от висши фигури и от двете страни на Атлантическия океан Обединеното кралство да бъде подготвено в случай на потенциална война между силите на НАТО и Русия. 

По-рано тази седмица генерал Патрик Сандърс, напускащият поста си началник на британската армия, каза, че нейните редици от 74 000 души трябва да бъдат подсилени от най-малко 45 000 запасняци и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за възможен конфликт.



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ-СДС - 26,7%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера остават..

публикувано на 09.06.24 в 20:23

Крайната десница печели терен на евроизборите в Германия, Австрия и Нидерландия

Кандидатите, представляващи крайната десница, вземат най-много места в Европейския парламент от Германия, Австрия и Нидерландия, сочат оповестените екзит полове преди малко. Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати В Германия те са посочени като необвързани и имат 19 мандата, в Австрия са на..

публикувано на 09.06.24 в 20:21

Три социологически агенции: ГЕРБ-СДС – победител на вота

ГЕРБ-СДС е победител на вота днес. Това сочат данните на социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според екзитпол на "Тренд" за ГЕРБ-СДС  са гласували 25,8% от упражнилите правото си на вот, за ПП-ДБ - 15,5%, за ДПС - 14,7%, за "Възраждане" - 14,2%, за БСП - 8,9%, за ИТН - 6,5%, за  "Величие" - 3,2%, за "Синя България"..

публикувано на 09.06.24 в 20:20
Бойко Борисов

Борисов: Не виждам как ще се състави правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави под съмнение шансовете за съставяне на правителство след поредните предсрочни парламентарни избори при гласуването си малко преди обед: "Аз не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с "Възраждане" и БСП от това, което разбирам. Не могат пък с ГЕРБ и ДПС...

публикувано на 09.06.24 в 20:11

Пеевски: Хората заслужават ново начало

"На този етап не виждам възможност. След резултатите, тогава вече мога да ви кажа". Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от предсрочни избори преди две години..

публикувано на 09.06.24 в 20:03
Графика с данни от екзитпол, разпространен от основните гръцки телевизионни канали веднага след затварянето на избирателните секции в страната в 19 ч.

Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"

Победа на управляващите консерватори от гръцката "Нова демокрация", сочат първите данни от екзитпол на след края на евровота в южната ни съседка. И на тези евроизбори имаше български кандидат за член на Европарламента. Дали обаче Константина Кунева от Гръцката комунистическа партия ще бъде избрана ще стане ясно в следващите дни. Лидерите на гръцките..

публикувано на 09.06.24 в 20:00

"Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

Предсрочните избори за национален парламент се печелят убедително от ГЕРБ-СДС , сочат резултатите от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. На второ място е ДПС с 15,3 на сто от имащите право на глас. Третото място е за коалицията ПП-ДБ , те получават подкрепата на..

публикувано на 09.06.24 в 20:00