Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи фермери продължават блокадите около Париж и други френски градове

Фермерска блокада в Южна Франция, 30 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Протестиращите френски фермери продължават блокадите около Париж и други градове. Те очакват нови обещания от премиера Габриел Атал след продължителни преговори снощи.

Най-малко четири магистрали около Париж са затворени тази сутрин. Много протестиращи фермери останаха да нощуват по ключовите пътища към френската столица. От сутринта стотици трактори са потеглили към международния пазар в Рунжис - основен снабдител с хранителни стоки за страната.

Пътят към пазара е блокиран от бронирани коли на жандармерията, която се опитва да предотврати навлизането на протестиращите в Париж и на други стратегически места.

Повече от три часа са продължили снощи преговорите на фермерите с правителството, очаква се премиерът Габриел Атал да съобщи нови мерки за сектора. "Продължаваме да преговаряме, очакванията ни са големи" - заяви сутринта по радио Юроп 1 Арно Русо, председателят на синдикалната федерация на фермерите, който изказа известен оптимизъм за резултатите.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38
Държавен фонд

ДФЗ с нов шеф

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Ракетна установка

В Беларус започна проверка на силите и средствата, способни да използват тактически ядрени оръжия

В най-близкия съюзник на Русия - Беларус, започна внезапна проверка на силите и средствата, способни да носят тактически ядрени оръжия. Това обяви в ефира на държавната телевизия държавният секретар на Съвета за сигурност на страната Александър Волфович: "В проверката ще участват сили и средства, които могат да използват тактически ядрени боеприпаси...

публикувано на 07.05.24 в 18:26

270 са регистрираните кандидати за депутати в 4 МИР - Велико Търново

21 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в 4 МИР - Велико Търново, който ще изпрати в 50-ия парламент 8 народни представители. На сегашните избори 2 в 1 кандидатите за народни представители са с 25 по-малко от последния парламентарен вот от април 2023 година.  По предварителните списъци борят на избирателите във Великотърновско..

публикувано на 07.05.24 в 18:25
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13