Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 120 са фермерските блокади във Франция

Фермерска блокада в Южна Франция, 30 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Трети ден френските фермери продължават блокадите около Париж и големите френски градове. Снощи в речта си пред Националното събрание премиерът Габриел Атал обеща нови помощи за сектора, които не удовлетвориха протестиращите.

Тракторите на протестиращите фермери напредват към Париж, Лион и ключовия за хранителното снабдяване пазар в Рунжис, въпреки че от понеделник жандармерията се опитва да предотврати блокадата. По данни на френското вътрешно министерство из страната има най-малко 120 блокади, а на протест са излезли над 12 000 фермери. Недоволни от досегашните обещания на правителството, те очакват нови указания от синдикалните лидери, за да продължат протеста, въпреки че преговорите продължават. Сутринта по Сюд Радио министърът на земеделието Марк Фено обяви помощ от 80 милиона евро за лозарския сектор и обеща още мерки за подпомагане на фермерите до края на седмицата. "Излизането от договорите за свободна търговия би означавало смърт за френското земеделие", заяви същевременно той.

Вътрешният министър Жералд Дарманен предупреди, че няма да допусне протестиращите да прекрачат червената линия, като навлязат в Париж или на други стратегически места.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Листите в Пазарджик оглавяват: Васил Божков, Андрей Чорбанов, Екатерина Захариева

Бизнесменът Васил Божков ще е водач на листата на КП "Център“ в Пазарджик.  Коалицията ще се яви на изборите на 9-ти юни с листа от 9 кандидати за депутати. Вече са ясни и водачите на другите партии в областта. Листата на ДПС в Пазарджик този път оглавява досегашният евродепутат Искра Михайлова. При БСП няма промяна и водачът на..

публикувано на 07.05.24 в 10:16

Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 43-годишна жена за упражнено домашно насилие над нейния съпруг. Сигналът в полицията е подадени миналата нощ за семеен скандал в жилище във Велико Търново. Полицейският екип е намерил 52-годишния съпруг с рана на рамото. Установено е, че същата вечер в условията на домашно насилие жената е нанесла..

публикувано на 07.05.24 в 10:12
Снимката е илюстративна

Йоана Маринова: У нас е най-висок ефектът на социалните неравенства върху уменията на децата

България за разлика от другите държави показва най-висок ефект на социални неравенства върху уменията на децата на 15-годишна възраст. Това означава, че пропастта у нас е изключително голяма. Образованието не се дърпа нагоре от една шепа елитни училища. Ние, за да преодолеем неравенствата, трябва да се съсредоточим върху училищата , където..

публикувано на 07.05.24 в 10:08
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45