Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов и Теди Генев за това как песента завладява аудиторията

4
Костадин Филипов и Теди Генев

Единият от гостите казва за себе си, че такъв ще си остане – вечният романтик с китара в ръка. Той е музикант и е имал възможност да напусне родината, но винаги нещо го тегли насам, в България му е най-хубаво. Обича родния си град и макар да знае, че в столицата е много по-лесно, е решен да остане във Варна.

Другият гост е убеден, че лириката е огледало на любовта. По негови текстове са написани песните "Ти ела" в изпълнение на Маргарита Хранова, "Този вид любов" на трио DEJA VU, "Единствена" на Атанас Пенев (Наско от Б.Т.Р.), "Чай от ласки" на Нели Рангелова и "След теб" на Георги Костадинов - последните две - с първи награди от престижните конкурси "София пее" и "Мелодията на водата" в Хисаря.

Гости в "Нощен Хоризонт" са Теди Генев - актьор, композитор, текстописец, изпълнители Костадин Филипов - журналист, телевизионен водещ, автор на текстове за песни.

 "Кош от залези" се нарича новата им песен, първата, която правят заедно. 

"В моята кратка, тригодишна кариера като автор на текстове за песни, смея да твърдя, че когато един композитор бъде докоснат от римите, от посланието на текста ти, тогава, като че ли песента има още по-голяма сила. И по-бързо докосва слушателя. Защото тогава не се губи този смисъл, който понякога текстописците добавят или донагласят думи, следят темпоритъма, така че, когато композиторът те усети, това е хубавото в работата в екип, има го усещането на едно друго ментално ниво и тогава се получава песента, която завладява аудиторията. И става популярна сред хората", сподели в "Нощен Хоризонт" Костадин Филипов. 

"Едно от най-хубавите неща в моята музикална кариера са именно тези 10 дуета с голямата Маргарита Хранова, щастлив съм, че съм работил с нея и се надявам пак да работя с нея, сподели за "Нощен Хоризонт" Теди Генев. 

"Кош от залези" е първата ни съвместна песен. За една песен освен текста и музиката е много важен и изпълнителят. Всичко е важно - музика, текст, аранжимент, изпълнител, каза още Теди Генев.  

Теди Генев, Станислава Пирчева и Костадин Филипов

Костадин Филипов е български журналист, телевизионен водещ, поет и писател. Роден е във Велинград на 24 август 1979 г. Той започва кариерата си още като ученик, на 14-годишна възраст в радио „ЧЛК“, Велинград. Паралелно със следването си в ПУ „П. Хилендарски“, специалност Българска филология работи като новинар и автор на всекидневни актуални и музикални предавания в Обединени радиостанции „Канал Ком“. Телевизионната му кариера започва в ТВ „Евроком-Пловдив“ като репортер и водещ на новини, след това е водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова“ на Нова телевизия. Професионалният му път минава през ТВ7, където е водещ на новини и актуалното публицистично предаване „Дневен ред“. Бил е редактор на риалити формата „Фермата-2“ по bTV и редактор в предаването „Преди обед“ по bTV. Бил е автор на поредицата „Разкажи ми песен“, в която научавахме историите зад златните български хитове. От 30 април 2022 г. е водещ на централната новинарска емисия „По света и у нас“ по БНТ. Главен редактор е на информационния сайт delo.bg

Автор е на три книги – стихосбирките „На дъх от лятото“, ИК „Персей“ и “Нощ и нож”, ИК “Персей” и сборника с разкази “Ангела и Джема“, ИК „Персей“. Създал е текстовете на песни за Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Виктория Главчева, Николай Урумов, Милица Божинова, Наско от Б.Т.Р., Георги Костадинов, Радостина Йовкова, Борис Илиев, Теди Генев, Невена Пейкова и др. Песента по негов текст „Клада“ (м. Милен Македонски, изп. Виктория Главчева) спечели I-ва награда в I-то издание на конкурса „Мелодията на водата“, Хисаря, 2022 г. Песента по негов текст “След теб” (м. Рафи Жамакорцян, изп. Георги Костадинов) спечели I-ва награда на II-то издание на конкурса “Мелодията на водата”, Хисаря, 2023 г. Песента по негов текст “Чай от ласки” (м. Рафи Жамакорцян, изп. Нели Рангелова) спечели XIII-то издание на международния фестивал “София пее” 2023 г.

Теди Генев е композитор, текстописец и поп-изпълнител. Той е зодия Близнаци. Живее и е влюбен във Варна, но казва за себе си, че е жител на света. Завършил е "Актьорство за Драматичен театър и Кино" в класа на проф. Сейкова. Обича да пътува. Хобито му е музиката, а в последствие става и негова професия. Работил е в Скандинавия, Испания и Канарски острови. През 1999г. с Петър Песев създават дует "Пети Елемент".Малко след това издават албум "Пети Елемент". През 2002г. дуетът спира да съществува. Първата самостоятелна песен на Теди Генев е "Синя стая" по негова музика. С тази песен Теди печели трета награда на "Пролетният радиуоконкурс" на БНР през 2002г. Същата година участва във фестивала "Бургас и морето" с песента "Есенни струни". Следват няколко дуетни песни, по негови музика и текст, със звездата на българската поп музика Маргарита Хранова. През 2010г. издава албумите "Мое цвете" и "Теди Генев с песните на Иван Михайлов". Работил е с композиторите Иван Михайлов, Иван Крътев, Асен Драгнев, Петър Песев и поетите Николай Спасов, Косьо Филипов, Станка Иванова, Мария Мустакерска. Бил е жури на много фестивали. Неговата авторска песен "Българийо, единствена си ти!" влиза в учебниците по музика за девети клас.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23
Дейв Роджърс

За музикалния път на бащата на Eurobeat жанра Дейв Роджърс

21 февруари 1963-та година е датата, която се оказва съдбовна за музикалната сцена. В италианския град Мантуа се ражда Джанкарло Паскуини, който след години ще се превърне в определяния от мнозина като "баща на Eurobeat жанра" Дейв Роджърс. Автор на над 2500 песни за популярни изпълнители, първите му стъпки в музикалното продуциране, той прави през..

публикувано на 14.05.24 в 14:22
Златин Цветков

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на..

публикувано на 14.05.24 в 13:16