Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаните на Киев български бронетранспортьори потеглят към Украйна

Автор:
Снимка: Тодор Тагарев/Фейсбук

Бронетранспортьорите, които България реши да предостави на Киев, потеглят към Украйна.

Това става ясно от публикация на министъра на отбраната Тодор Тагарев в социалните мрежи.

"Операцията е в ход. Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР", написа Тагарев във профила си във Фейсбук. 

В края на миналата година парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна.

Тези машини са дадени на създадените през 80-те години на миналия век Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията.

За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13

Над 300 хора с увреждания в София ще гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които ще гласуват с подвижна урна на изборите за Народно събрание и за Европейски парламент утре. Това са хора, които не могат да излязат от вкъщи и да се придвижат до избирателна секция. За хора с двигателни и зрителни дефицити има други възможности да упражнят правото си на глас безпрепятствено...

публикувано на 08.06.24 в 10:58
Народен театър

Комедията "Седемте стола" - за първи път на голямата сцена на Народния театър

Комедията "Седемте стола" - продукция на Ловешкия театър по класиката на Илф и Петров "Дванайсетте стола" -  ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър. Това ще стане тази вечер от 19 часа. Главната роля в спектакъла "Седемте стола" играе Пенко Господинов, професор и преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", както и..

публикувано на 08.06.24 в 10:55
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Макрон няма да изпрати войници в Украйна, само играе на нервите на Путин

" Тази война се води на две равнища. Едното е чисто военното, което наблюдаваме в Украйна, а другото е войната от хибриден, пропаганден характер . Там трябва да търсим действията на Макрон". Това коментира пред БНР Светослав Терзиев от "Сега". Той напомни, че в момента Франция не участва в никакви военни действия , а президентът на..

публикувано на 08.06.24 в 10:53

Кметът на София със заповед за продажбата на алкохол в деня за размисъл и на вота

Продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки днес и утре в София е разрешена в определените за това места и с оглед провеждането на семейни и обредни тържества. Това гласи заповедта на кмета на общината, с която се въвежда забрана за продажба и употреба на алкохол в изборните помещения и прилежащите им територии. Днес до..

публикувано на 08.06.24 в 10:45

Осигурени са дезинфектанти и маски за 113-те секции за изборите в Кюстендилско

Дезифектанти и маски са осигурени за всяка от 113-те секции за изборите в неделя в Кюстендилско. Дезинфектантите се ползват и за почистване на повърхности, а маските все още има хора, които ги слагат и заради вирусите, които и сега, след Covid пандемията се разпространяват. "Сапун, дезинфектант за почистване на повърхности, да ги има...

публикувано на 08.06.24 в 10:36