Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновява се работата на децентрализираното правителство в Северна Ирландия

Стормонт - парламентът в Белфаст, Северна Ирландия
Снимка: Яна Боянова

Днес в Северна Ирландия ще бъде подновена работата на децентрализираното правителство - две години след като Демократичната юнионистка партия блокира работата му в знак на протест срещу търговските споразумения за Брекзит.

Днес след обед в Стормонт в Белфаст ще се съберат северноирландските депутати, за да съживят институцииите за подялба на властта.

Демократичната юнионистка партия в понеделник реши да прекрати бойкота след сделка с централните британски власти в Лондон, която гарантира по-добри условия за търговията с някои поправки в т.нар. Рамка от Уиндзор.

За първи път ролята на първи министър ще бъде поета от националист, след като партията "Шин Фейн" спечели последните парламентарни избори през май 2022 година. Това ще бъде Мишел О'Нийл, която е лидер  на партията в провинцията.

Юнионистите този път ще излъчат заместник-първи министър, който обаче, съгласно условията за подялбата на влатта, ще има равни правомощия с Мишел О'Нийл, което означава, че за приемането на каквито и да било решения ще е нужно съгласието и на националистите и на юнионистите.

Има спекулации, че за поста ще бъде номинирана Ема Литъл-Пенгели, но няма потвърждение от партията на юнионистите. По-късно ще стане ясно също кои от другите партии в Северна Ирландия  ще могат да участват в изпълнителната власт.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председателят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства.  В момента теренът е превърнат в незаконно сметище:  "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Владимир Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47

Доц. Петя Трифонова: Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве . Това обясни пред БНР доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.  "Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване".  В..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в..

публикувано на 14.05.24 в 12:07