Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС отхвърли искането за референдум за лева

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Конституционният съд потвърди решението на мнозинството в 49-ото Народно събрание срещу провеждането на референдум за въвеждане на еврото не по-рано от 2043 година. 

Решението е подписано с особено мнение от Янаки Стоилов и със становище от Атанас Семов. И двамата са съдии от квотата на президента Румен Радев.

Какви са техните мотиви, както и мотивите на мнозинството, ще стане ясно, когато бъдат публикувани на сайта на съда.

Инициатор за събирането на подписи за провеждане на референдум беше "Възраждане". Те се събираха по време на кампанията на партията за избори за парламент. 

Въпреки че подписите бяха близо 600 000, на 7 юли миналата година Народното събрание отхвърли предложението за провеждане на национален референдум по въпроса дали левът трябва да остане единствената официална валута на страната до 2043 г. Гласуването мина с известно объркване, но в крайна сметка беше изяснено, че волята на мнозинството е, че въпросът е недопустим според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който изрично посочва, че с референдум не могат да се решават въпроси, уредени в сключени от България международни договори, а такъв може да се проведе само преди ратификацията им, а освен това въпросът за присъединяване към паричния съюз е уреден в договорите за Европейския съюз .

Освен, че узакони решението на 49-ото Народно събрание, Конституционният съд в пълния си 12-членен състав е отказал да тълкува самостоятелно дали въпросът на "Възраждане"  нарушава Основния закон, става ясно от прессъобщение на сайта на съда.

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане на депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев - за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души. Средно за Европейския съюз делът на хората без препитание в тази възрастова група според..

публикувано на 05.05.24 в 12:56

Пловдивчани изпълниха храмовете, за да изразят радостта си от Христовото възкресение и да се помолят

В Пловдив стотици миряни изпълниха тази сутрин храмовете в града, за да изразят своята радост от Христовото възкресение. Детски празник с игри и забавления събра много млади семейства на площада пред Общината.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослужения за Второ Възкресение Митрополит Николай..

публикувано на 05.05.24 в 12:39
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници и вярващи се събраха за втори път днес за обща молитва в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 12:22

Отец Николай Петков: Умовете ни стават все по-бедни, затова и църковният език ни става все по чужд

Трябва ли църквата да осъвремени езика, на който говори , за да достигат посланията до повече хора. "Ако трябва да цитирам Витгенщайн : "Каквото ни е в ума, това ни е на езика", я умовете ни стават все по-бедни, затова и църковният език ни става все по чужд и все по-далечен, каза в "Нощен Хоризонт" отец Николай Петков, поет и писател от църквата в..

публикувано на 05.05.24 в 11:58
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник -..

публикувано на 05.05.24 в 11:57

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом. Тя е била на гости при родителите си. Парите са взети от дамската ѝ чанта. Пристигналите на..

публикувано на 05.05.24 в 11:40
Стотици жители на Кюстендил се поздравиха с Христовото Възкресение след Светата литургия в църквата

Пълни храмове за Великден в Кюстендилско

В Кюстендилско миряни напълниха храмовете -  дори в села, където няма свещеници като дупнишкото с. Дяково, където доброволци ремонтират черквата, датираща от 1929 г., или родното място на св. Иван Рилски - Скрино, и другаде, хора влязоха да запалят свещ и да си кажат "Христос Воскресе!". Пасхалната литургия в храмовете в Кюстендил продължи до 3..

публикувано на 05.05.24 в 11:35