Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС забрани строителството в 500-метровата зона около плажовете Иракли, Карадере и Корал

Иракли
Снимка: БГНЕС

Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Техни вносители са лидерите на партиите от управляващото мнозинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като извънредна точка в дневния ред. От опозицията обвиниха управляващите в лобизъм.

Забраната на застрояването в трите плажа за природосъобразен туризъм в Зона А не е единственото гласувано изменение, но се превърна в сърцевина на спора в пленарна зала и основа за обвиненията на опозицията. Многократно беше зададен въпросът - защо са избрани точно тези 3 плажа, а е отхвърлен предложеният от партия "Възраждане" списък с още 41, на които да се осигури същата закрила.

Тошко Йорданов от ИТН обвини Кирил Петков в лично облагодетелстване:

"Говори се сред местните, че имат скрита собственост на плажа "Корал" той и баща му и си правят практически с това разширение "частен резерват". Наблюдавате как в държавата един човек си позволява да предлага закони за себе си и за семейството си".

Кирил Петков отхвърли обвиненията:

"Този законопроект не е нито мой, нито на нашата партия, нито на нашата коалиция. Той е на всички нас. Той е на всички българи, които вярват, че българската природа и българският туризъм могат да се съчетават по един начин, където да има добавена стойност за туризма, а българската природа да бъде запазена за нашите деца. Аз съм съгласен, че това е една първа стъпка. Тази стъпка трябва да се продължи".

Спор предизвика и предложението за изключване извършването на археологическите проучвания в тези зони. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов призова:

"В археологическата карта на България има записани три археологически обекта, които попадат на територията на Иракли и Бяла-Карадере и тук ако някой иска да даде възможност тези археологически проучвания да спрат, да се даде възможност на иманярите безнаказано да продължават да безчинстват, нека да излезе да си го каже".

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи:

"Или вие лъжете откровено от трибуната, или Борисов лъже, защото Борисов казва, че този законопроект минава само защото Вие лично искате да мине, защото за Вас било много важно да мине".

А Андрей Чорбанов от ИТН попита:

"Ако се съгласим да изграждаме ветрогенератори в морето, не могат ли да бъдат изграждани тук такива съоръжения, или това се отнася само за всички останали плажове, където ще бъдем принудени да гледаме такива инфраструктури?".

"Възраждане" получи подкрепа от депутати от мнозинството като Любен Дилов от ГЕРБ СДС, но тя не беше достатъчна:

"И аз мисля, че ограничаването на проучвания, пак казвам - проучвания археологически, нанася голяма щета върху знанието. Не съм видял археологическо проучване, което да е нанесло екологична щета, сравнима с това, която нанася криворазбраният туризъм в България".

От ПП ДБ останаха непреклонни, като Мирослава Петрова каза:

"Знаете, че за жалост, на територията на Република България има и такива недобри примери, с които можем да кажем, че в паркова среда или в друга природна уязвима среда, се правят интервенции по отношение на археологически проучвания години наред на нови такива, които трайно увреждат и без резултат често по отношение на археологията природната среда и парковата среда в градовете включително".

Депутатите завишиха санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морските плажове без законово основание, както и за увреждане на дюни. Там глобата може да стигне до 100 000 лева имуществена санкция при първо нарушение и 150 000 лв. при повторно.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42