Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не смятам, че много ще се промени линията на фронта"

Бранислав Сланчев: Помощите за Украйна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена

"Руснаците нямат шанс да завладеят Западна Украйна"

| Интервю
Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Все още смятам, че руснаците не могат със сила да вземат териториите, които са анексирали незаконно. Украинците могат да организират отбраната"Това обясни пред БНР проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет, преподавател по политология и военни науки.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени командващия въоръжените сили на страната. На мястото на генерал Валерий Залужни е назначен генерал-полковник Олександър Сирски - досега командващ сухопътните сили.

"За конфликт между Залужни и Зеленски се знае още от началото на войната. Слуховете за това се носеха през цялото време. Те се дължаха на няколко неща – Залужни е доста популярен и сред народа, и сред войската. Някои смятаха, че Зеленски може да възприема това като политическа заплаха".

Влияние, според проф. Сланчев, е оказал също развоят на войната през втората година и защитата на Бахмут.

"Много хора смятаха, че украинците трябва да изоставят този град и да не се занимават с него, но Зеленски каза, че трябва да го спасят. Тогава назначиха ген. Сирски да води действията там.

Срещу Сирски има много критики във войската. Те не го обичат. Смятат, че е продукт на съветско обучение. Даже е роден в Русия. Казват, че не се интересува от цената на живота на войниците. Критикуваха го, че държи Бахмут, който те в крайна сметка загубиха, само защото Зеленски иска така по политически причини. Той е по-ориентиран към президентството, отколкото към военните и затове те не го обичат. Със Залужни не е така.  

Когато миналата година украинската офанзива се провали, трябваше да се намерят виновни. Не се изненадвам, че Зеленски се ориентира към смяна на Залужни".

Много хора се съмняват, че Сирски е по-добър, посочи проф. Сланчев.

"Смяната стана сега, защото Залужни много открито заяви, че войната е влязла в задънена улица и ще се наложи мобилизация на половин милион души.  Това политически е много непопулярно в Украйна. Проблемът е, че Залужни го каза ясно и открито. Сменили са го с човек, който е по-настроен да спазва указанията на Зеленски. 

На Запад също са притеснени от това. Те имаха добри работни отношения със Залужни. Но в САЩ казват, че това са си вътрешни неща на Украйна.

В Украйна не може да минат без мобилизация. Ще отлагат, докато наистина стане критично. 

Като се вземе предвид забавянето на помощта от Запада, мобилизацията ще бъде неизбежна, защото украиците ще бъдат в глуха отбрана дълго време. Според мен, те се опитват да отложат неприятни решения".

Като проблем анализаторът посочи и наличието на доверие в Украйна единствено към военните и президента. 

"Нито парламентът, нито съдилищата имат такова". 

Много често цивилните полици са по-агресивни, отколкото военните, отбеляза професорът.

"Войната обаче не е само военната част. Трябва да се внимава за политическата. В Украйна голямата част от военната сила се дължи на политически решения, след които им дават помощи от Запад". 

Доктрината на руснаците е винаги да се опитват да атакуват, отбеляза той.

"Проблемът е, че за да направят поредната офанзива, ункраинците се нуждаят от снаряди. Много повече, отколкото имат. Затова трябва да чакат прозиводството им. Отбраната се налага по тези причини. 

Не смятам, че много ще се промени линията на фронта, но на места руснаците ще имат успехи и ще могат да вземат села, даже някой средно голям град. Те ще натискат и ще се надяват, че като покажат някакви успехи на фронта, даже да не са големи, в комбинация с отслабващата помощ от Запада към Украйна, в един момент украинците ще трябва да клекнат и да се съгласят на примирие". 

Въпреки че мнозинството от републиканците поддържат Украйна, много ги е страх  какво ще стане, ако пресекат пътя на Тръмп, а той стане президент, посочи още проф. Сланчев. 

"Те не искат преди изборите да има каквато и да било политическа победа за Байдън. Има голяма вероятност да не се дадат пари на Украйна в близкото бъдеще.

Европа трябва да поеме подпомагането. Европейците го знаят и се готвят за този вариант. Те би трябвало да дават повече, защото войната е в Европа. Един от политическите проблеми на демократите е да обяснят защо да се поддържа Украйна.

Помощите за Укррайна няма да пресъхват. Тя няма да бъде изоставена. Руснаците нямат шанс да завладеят Западна Украйна. Но има шанс войната да стане много по-напрегната, поради временно пресъхване на помощи от Америка и ако европейците по политически причини не успеят да се вземат в ръце. Те имат капацитета да снабдят Украйна, но това са политически решения".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и  липсата на..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са били прехвърлени на нея от..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13