Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия гласува на президентски балотаж

Александер Стуб (вдясно) и Пека Хаависто в избирателна секция в Хелзинки, 28 януари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес във Финландия ще се проведе втори тур на президентските избори. Претендентите са бившият консервативен министър-председател Александър Стуб и бившият външен министър Пека Хаависто.  

На първия тур Стуб, който е по-скоро представител на десницата, се класира на първо място с 27,2 процента от гласовете. Хаависто, който е член на партия "Зелена лига", но се кандидатира като независим, въпреки което е определян като по-скоро представител на левицата, получи 25,8 на сто подкрепа, така че се очертава оспорвана надпревара.

Основни теми на предизборната кампания бяха външнополитически въпроси като членството на Финландия в НАТО, бъдещата политика към Русия, засилването на сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността и нуждата от продължаваща подкрепа за Украйна с военна и хуманитарна помощ.

Държавният глава на Финландия е с по-ограничени правомощия от министър-председателя, но въпреки това ръководи външната политика в тясно сътрудничество с правителството, представлява страната на срещите на НАТО и е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Финландия стана 31-ият член на НАТО миналата година след руската инвазия в Украйна, което подразни Русия, с която има обща над 1300-километрова граница. Както Стуб, така и Хаависто са поддръжници на Украйна и призовават за твърди мерки спрямо Русия.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Партията на Мелони печели евровота в Италия

В Италия, вотът за Европейски парламент показва по-ниска избирателна активност от 49,66% от този през 2019 година, когато бе 56,09. Според първите прогнозни резултати победител е партията "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони. Съобразно извадка от първоначалните резултати от преброяването на гласовете, реалните прогнози посочват за..

публикувано на 10.06.24 в 08:56

При обработени 50.96% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 08:20

Мъж с гърч в "Асикс Арена", където се обработват изборните книжа на 24 РИК-София

В "Асикс Арена", където се обработват изборните книжа на 24 РИК -София, мъж получи гърч. За инцидента информира председателят на комисията Валери Цолов: "Един от членовете на СИК получи гърч. Става въпрос за човек над 60-годишна възраст. Закаран бе в болница, стабилизиран е, отказал е хоспитализация, така че може да се каже, че всичко е..

публикувано на 10.06.24 в 08:19
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Посланието от тези избори е наказание на политическия елит

" Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира ".  Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  " Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това,..

публикувано на 10.06.24 в 08:18

Данни от частичната обработка на протоколи в страната тази сутрин

В Пазарджик , при 124 обработени протоколи от 367, ГЕРБ-СДС води с 25,60%. Следват ДПС с 15,62% и "Възраждане" с  15,13%, по данни от РИК. ПП - ДБ събира 11.05 процента , а петата позиция е за БСП с 8,35 процента. На шесто място е ИТН с 6,08 процента. Над четирипроцентовата бариера в региона са партиите МЕЧ и "Величие" съответно с 4,41 процента и..

публикувано на 10.06.24 в 08:16
Общ изглед на Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с полуостров Крим през Керченския проток, архив.

Нощни експлозии в Крим, блокирано е движението по Керченския мост

Тази нощ в окупирания от Русия полуостров Крим са чути експлозии. Движението по Кримския мост е блокирано, съобщава украинската агенция УНИАН.  Военни наблюдатели предполагат, че ударите са нанесени по военен обект край село Наумовка. На места електрозахранването е прекъснато. По-рано, в традиционното си видеообръщение, украинският президент Володимир..

публикувано на 10.06.24 в 07:41

ЕНП остава водещата политическа сила в новия Европейски парламент

Европейската народна партия остава водещата политическа сила в новия Европейски парламент, сочат първите прогнозни резултати от вота. Според данните към момента тя ще има 184 депутата. "Социалисти и демократи" са втори със 139 мандата. Групата "Обнови Европа" получава 80 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 73 мандата, а..

публикувано на 10.06.24 в 07:34