Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да поговорим за пчелите на чаша билков чай с мед!

Националната кампания на Жени ГЕРБ „Медът е здраве и живот“ получи силна подкрепа в Благоевград на среща на областните структури на организацията в Перник, Кюстендил и Благоевград. Срещата се проведе по инициатива на евродепутата Асим Адемов и с участието на Екатерина Йорданова, председател на  Жени – ГЕРБ на национално ниво, съобщи в интервю за Радио Благоевград Мария Данчова, областен лидер на организацията в Благоевград. 

Искаме да достигнем до всички 14 общини в Благоевградска област; да направим отворени срещи със всички  желаещи. Вярвам, че до 20 май, когато е денят на пчелата, ще успеем. Успешно завършено дело е когато, достигнем до сърцето на всеки един човек, когато направим нещо добро“, очерта целта на инициативата Мария Данчова и посочи, че в нейната реализация ще си партнират с пчелари от региона. „Продължаваме с невероятен хъс да бъдем проводник на добри идеи, на добри намерения“, потвърди и потомственият пчелар Ралица Петкова. 

Освен срещите под надслов „Да поговорим за пчелите на чаша билков чай с мед“ във всяка община се предвижда да бъде създадена градинка на пчелите с медоносна растителност, при желание от съответната  община – ще бъде поставен и пчелен кошер с необходимите информационни табели, за да може и там да се правят открити лекции, беседи за опазване на природата, важната ролята на медоносната пчела и за необходимостта от ежедневна консумация на пчелните продукти. „България е на едно от последните позиции в света по консумацията на пчелен мед и пчелни продукции на глава от населението. Българинът се сеща за тях, когато се разболее“, обърна внимание на проблема Ралица Петкова.

Цялото интервю с Мария Данчова и Ралица Петкова чуйте в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.