Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 хиляди интелигентни електромера ще бъдат монтирани в Кипър

Снимка: архив

В домакинства и фирми в Кипър ще бъдат инсталирани 400 000 интелигентни електромера. Победителят в завършилия търг за изпълнението на проекта ще бъде обявен до края на февруари, съобщиха от Кипърската електрическа компания.

Доставката и монтирането на интелигентните измервателни уреди се финансира с 40 млн. евро по националния План за възстановяване и устойчивост.

Въвеждането на умните електромери ще допринесе много ползи за спестяване на енергия и пари както от потребителите, така и от доставчиците на електроенергия, казаха от държавната електрическа компания. Клиентите ще имат по-добър контрол върху консумацията на ток и ще могат да намалят сметките си за него.

Три фирми са подали оферти. Ако няма обжалвания, каквито бяха направени при предишния търг, договорът с избрания изпълнител ще бъде подписан в началото на март и работата ще започне веднага.

До септември фирмата трябва да достави първите 50 000 измервателни уреди, от които поне 15 000 трябва да монтира.

Не по-късно от юни 2026 г. трябва да бъдат получени всички 400 000 електромери и повече от половината от тях да бъдат инсталирани, предвиждат сроковете за реализация на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър дава 36 млн. евро за закупуването електрически превозни средства

Правителството на Кипър започва предоставянето на субсидии на обща стойност 36 млн. евро за закупуването на електрически превозни средства. Целта е до 2035 г. всички новорегистрирани автомобили в страната да са електрически.  Третият план за насърчаване..

публикувано на 08.02.24 в 04:38

Внасят проект за актуализация на стратегията за развитието на селското стопанство в Кипър

До края на март в правителството на Кипър ще бъде внесен проект за актуализация на стратегията за развитие на селското стопанство. Той ще бъде подготвен и представен на президента Никос Христодулидис съвместно от земеделските организации и аграрния..

публикувано на 10.02.24 в 10:29

В Кипър създават център за интелигентно и устойчиво земеделие

В Кипър ще бъде създаден Център за върхови постижения за интелигентно и устойчиво земеделие (SMARTFARM). Проектът е на най-голямата научноизследователска организация в страната – Кипърския институт, а необходимото за реализацията му финансиране от..

публикувано на 11.02.24 в 16:25

В Кипър започват проверки на компании за нелоялни търговски практики

Службата за защита на потребителите към търговското министерство в Кипър започва проверки на компании за нелоялни търговски практики, свързани с количеството и цената на продуктите. През тази седмица се очаква да бъде обявен търгът за изграждането..

публикувано на 12.02.24 в 08:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на..

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева...

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 6 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети...

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Владимир Малинов

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘".  Автобус, задвижван с..

публикувано на 17.06.24 в 20:28
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от..

публикувано на 17.06.24 в 20:13