Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският драматичен театър с премиера на "Ромео и Жулиета"

| Репортаж
Снимка: Кремена Данева

Днес, в Деня на влюбените, премиерно ще се отворят завесите на най-новия спектакъл на Пловдивския драматичен театър - "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Режисурата и сценичната версия са на Стайко Мурджев, а музиката на Петър Дундаков. 

Магичното шекспирово слово ще кореспондира със зрителите през визията на съвремието ни, а авторът на сценографията и костюмите е Никола Налбантов.   

427 години – толкова отброява ходът на времето от написването на една от най-известните пиеси на Бардът на Ейвън, както често е наричан Шекспир. Историята на двамата влюбени от Верона обаче не спира да  вълнува, а поставянето на "Ромео и Жулиета" е истинско предизвикателство за всяка трупа, казва Стайко Мурджев. 

Той определя процеса на работа по спектакъла като много емоционален, труден и съдбовен за него на много нива, каквато е и самата пиеса – многопластова. Всъщност такива са всички шекспирови пиеси, според него, а на пловдивска сцена той вече е поставял "Укротяване на Опърничевата".

"Има значение какъв е зарядът на взаимоотношенията и дали те прехвърлят рампата към зрителя днес", казва още Стайко Мурджев и добавя: "Дали се случва връзката между Шекспир през актьора към зрителя, за да се потопи той в този свят на сцената".

За младия Спартак Николов, който на сцената е Ромео, предизвикателството да се докосне до гения Шекспир е било огромно. Същото споделя и Елеонора Иванова, на която Стайко Мурджев поверява ролята на Жулиета.

Езикът на Шекспир е изпитание, с което актьорите са се справили с помощта на консултанта Сава Драгунчев, подчертава още Стайко Мурджев.     
                      
За да поведе зрителя към модерната приказка за пътя на голямото обичане, криволичещ през зъбатите скали и нежните поля на човешката съдба, докато на сцената оживяват късчета неистови желания и цветен мрак, а великите любовници на Шекспир са вечно живи въпеки смъртта.

Репортажа на Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на гарата в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено е предното му стъкло и са..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

Два дни след като репортерска проверка на "Хоризонт" установи, че не са започнали дейностите по разчистване на терена за бъдещата национална детска болница в столичния квартал Горна баня, от здравното министерство съобщиха, че тези дейности продължават активно. Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места. Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се възползваха от медицински прегледи на място по общинската програма за здравни грижи. За надграждане на..

публикувано на 05.06.24 в 13:08