Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването!" в няколко града

Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред "Пирогов" - 22 януари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Протести под надслов "Вън мафията от здравеопазването!" ще се проведат следобед в София, Пловдив, Варна и в нидерландския град Хага. Демонстрациите се организират от фондация "Даная" след изтичането на запис от заседание на Медицинския съвет на Пирогов. На него се обсъжда натискът върху болницата във връзка със смъртта на 15-годишната Даная Кулева. Чува се изречението "Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да усетят болката тия хора".

В сряда майката на момичето Ани Стоянова призова за обществена подкрепа.

"Ние живеем в страната на мутрите. Лекари си позволяват да заплашват. С болка. И чакат ротацията. и адвокати стоят там и нахъсват. Вече не става въпрос за Даная. Вече става въпрос за всички ни. Става въпрос за децата ни, за тези живите, които са живи и са тук, за тях го направете, важно е!", призова тя.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22
Снимката е илюстративна

САЩ спрели доставка на оръжие за Израел заради офанзивата в Рафах

Съединените щати са спрели доставката на оръжия за Израел миналата седмица в отговор на очакваната офанзива в Рафах. Това е заявил пред Ройтерс високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Белият дом и Пентагонът отказаха коментар. За първи път след атаката на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Вашингтон..

публикувано на 08.05.24 в 15:11
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000 земеделски..

публикувано на 08.05.24 в 15:09
Корабът

Пищен морски парад посрещна олимпийския огън във Франция

Пищен морски парад посрещна олимпийския огън, който пристигна по море във Франция, за да достигне Париж за летните Олимпийски игри. Около 150000 души са очаквани на пристанището в Марсилия за тържеството по посрещането. Белите мачти на легендарния кораб "Белем", пренасящ олимпийския огън от родната му Гърция, се извисиха край брега на..

публикувано на 08.05.24 в 15:07
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Визитите на Си Цзинпин са част от стратегическите цели за връзките с Европа

Сърбия и Унгария придобиват нова тежест в своята собствена външнополитическа активност и външнополитическа стратегия с посещението на Си Цзинпин по време на европейската обиколка на китайския лидер. Това коментира проф. Захари Захариев, председател на асоциацията "Един пояс, един път",  в интервю пред БНР.  Георги Готев: Китай тепърва..

публикувано на 08.05.24 в 14:54