Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха анекса към Националния рамков договор за медицински услуги

Снимка: БТА

Достъп до повече профилактични прегледи и до процедури без влизане в болница за пациентите - това е заложено в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, който беше подписан от Надзорния съвет на Здравната каса и Българския лекарски съюз, в присъствието на здравния министър. 

Направленията от личен лекар за мамографско и ехографско изследване на млечна жлеза ще бъдат валидни за два месеца, вместо за сегашните 30 дни.

Подписан беше и анекс към рамковия договор за дентални дейности, по силата на който ще се намали доплащането от пациентите за изработване на протези.

Според подписания днес анекс към рамковия договор за дентални дейности, от 1 май пациентите ще доплащат по-малко за изработване на тотални зъбни протези. Осигурени са допълнителни 3 милиона лева, но с колко ще се намали доплащането тепърва ще се договаря.

"Извънболнична помощ, улесняване на гражданите за получаване на медицински грижи, изследвания и диагностика и подкрепяне на тежката медицина в големите болници, които практически изнасят на гърба си тежестта на болничната помощ. Има един нов елемент. Прегледите ги направихме изцяло покрити от националната здравноосигурителна каса или както медиите обичат да казват - безплатни. Денталната помощ е осигурена спрямо тези пакети, които са в момента, както за здравноосигурени лица до 18 години, така и здравноосигурени лица над 18 години", заявиха след подписването председателите на Лекарския съюз и на Зъболекарския съюз д-р Иван Маджаров и д-р Николай Шарков.

С анекса се въвеждат повече възможности за профилактика, според възрастта и пола, като приоритет ще бъдат прегледите за рак на гърдата, маточната шийка, простатата и дебелото черво, обясни доц. Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров посочи, че са осигурени достатъчно средства за изследвания и процедури, така че лекарите да не се ограничават в назначаването им на пациентите.

За изследването с ЯМР ще се отпуска бюджет на лекарите-специалисти според досегашните им заявки за назначаване на такова и няма да се чака разрешение от Здравната каса. В болничната помощ най-много се увеличават цените на клиничните пътеки за тежки операции, като от Лекарския съюз наблягат върху значението на контрола, за да не се окаже, че се повишава процентът на пациентите, преминаващи през по-добре платените пътеки. По-скъпи стават и над 10 амбулаторни процедури, които няма да изискват влизане в болница – като гастроскопията.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13

Над 300 хора с увреждания в София ще гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които ще гласуват с подвижна урна на изборите за Народно събрание и за Европейски парламент утре. Това са хора, които не могат да излязат от вкъщи и да се придвижат до избирателна секция. За хора с двигателни и зрителни дефицити има други възможности да упражнят правото си на глас безпрепятствено...

публикувано на 08.06.24 в 10:58
Народен театър

Комедията "Седемте стола" - за първи път на голямата сцена на Народния театър

Комедията "Седемте стола" - продукция на Ловешкия театър по класиката на Илф и Петров "Дванайсетте стола" -  ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър. Това ще стане тази вечер от 19 часа. Главната роля в спектакъла "Седемте стола" играе Пенко Господинов, професор и преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", както и..

публикувано на 08.06.24 в 10:55
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Макрон няма да изпрати войници в Украйна, само играе на нервите на Путин

" Тази война се води на две равнища. Едното е чисто военното, което наблюдаваме в Украйна, а другото е войната от хибриден, пропаганден характер . Там трябва да търсим действията на Макрон". Това коментира пред БНР Светослав Терзиев от "Сега". Той напомни, че в момента Франция не участва в никакви военни действия , а президентът на..

публикувано на 08.06.24 в 10:53

Кметът на София със заповед за продажбата на алкохол в деня за размисъл и на вота

Продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки днес и утре в София е разрешена в определените за това места и с оглед провеждането на семейни и обредни тържества. Това гласи заповедта на кмета на общината, с която се въвежда забрана за продажба и употреба на алкохол в изборните помещения и прилежащите им територии. Днес до..

публикувано на 08.06.24 в 10:45

Осигурени са дезинфектанти и маски за 113-те секции за изборите в Кюстендилско

Дезифектанти и маски са осигурени за всяка от 113-те секции за изборите в неделя в Кюстендилско. Дезинфектантите се ползват и за почистване на повърхности, а маските все още има хора, които ги слагат и заради вирусите, които и сега, след Covid пандемията се разпространяват. "Сапун, дезинфектант за почистване на повърхности, да ги има...

публикувано на 08.06.24 в 10:36