Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените получават с 12,6% по-малка заплата от мъжете

Снимка: Ани Петрова

Жените у нас получават средно с 12,6 на сто по-ниско възнаграждение от това на мъжете, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Те са за средното почасово възнаграждение по пол за 2022-ра година. За сравнение през 2021-а година разликата в заплащането е била 11,8 на сто в полза на мъжете.

През 2022-ра година е най-голяма разликата в почасовото възнаграждение между половете във финансовите и застрахователните дейности – там жените получават с над 30 процента по-малко от мъжете.

Следва икономическата дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените са с 24 процента по-нископлатени.

Жените са по-високоплатени от мъжете само в три сфери, сочат данните. Това са административни и спомагателни дейности  - с 20 процента превес във възнаграждението, строителство – 16 на сто и операции с недвижими имоти – 10 процента.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Змия в секцията за гласуване в кюстендилското с. Смоличано в изборния ден

Змия е изпълзяла в сградата на кметството в с. Смоличано, където се помещавала секцията за гласуване – сигналът за пълзящото по стената влечуго е подаден от председателката на намиращата се в сградата СИК, казаха от полицията. Змията е уловена от пристигналия дежурен екип на РСПБЗН Кюстендил и е пусната на безопасно място в природата...

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Над 70% са протоколите с грешки във Велико Търново

Последните секционни комисии влизат в Районната избирателна комисия във Велико Търново за обработка на изборните резултати. Протоколите с грешки са поне 70%. При 48% обработени протоколи първа политическа сила в областта за Народно събрание и Европейски парламент е ГЕРБ-СДС с еднакъв резултат от 24,93 % от гласовете. Близо 4 на сто от избирателите..

публикувано на 10.06.24 в 11:53

Военно учение на зенитен полигон "Шабла"

Военно учение със стрелби на зенитен полигон "Шабла" започва днес. Стрелбите са част от учение на НАТО, което вече започна и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.   В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Самолети МиГ-29 и Су-25..

публикувано на 10.06.24 в 11:48

Над 54 хил. десетокласници на изпит за НВО по български език и литература

Над 54 000 десетокласници са на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изпитът се провежда в повече от 1000 училища в страната и ще продължи до 12:30 часа. Той съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година.  Минути преди началото на изпита десетокласничка от столичното 35  Средно езиково училище "Добри..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20

От избирателни секции в Германия критикуват ЦИК

В секцията за гласуване на сънародниците ни в Регенсбург, Германия, са имали проблеми в осъществяване на връзката им с Централната избирателна комисия. За това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева, която живее и работи там и била председател на секционна комисия. "Отново имаше забавяне от страна на ЦИК. Тази..

публикувано на 10.06.24 в 11:05