Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменец взе титлата при най-тежките щангисти на европейското в София

Вараждат Лалаян спечели първата си европейска титла
Снимка: БТА

Арменецът Вараждат Лалаян спечели първата си европейска титла във вдигането на тежести. 24-годишният Лалаян стигна до златото в категория +109 килограма при мъжете с двубой от 455 килограма (205 кг + 250 кг).

Лалаян, който взе среброто на последните два шампионата на Стария континент, се оказа без реална конкуренция, след като легендата в този спорт Лаша Талахадзе се отказа от участие.

30-годишният грузинец, който е двукратен олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион и никога не е губил състезание при мъжете, в което е участвал, излезе пред публиката в "Арена София" за представянето на участниците. Минута преди първия си опит обаче Талахадзе се оттегли от състезанието. 

Със сребърния медал остана сънародникът на Лалаян Симон Мартиросян, който постигна двубой от 437 килограма (190 кг + 247 кг).

Трети в крайното класиране се нареди Едуард Зиазюлин от Беларус с 436 килограма двубой (195 кг + 241 кг).

В изхвърлянето най-силният резултат бе на Лалаян от 205 килограма. Втори със 195 килограма остана Зиазюлин, а със 190 килограма третото място завоюва Мартиросян.

В изхвърлянето отново същите трима тежкоатлети доминираха, като Лалаян бе първи с 250 килограма, а Мартиросян остана втори с 247 килограма, с шест повече от тези на Зиазюлин.

Категория над 109 килограма бе последната от европейското първенство в София, на което България завърши с четири титли и общо седем медала в двубоя.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослава Минчева

Минчева и Костадинова не намериха място във финала на 25 м пистолет

Мирослава Минчева завърши на 28-мо място на 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Баку (Азербайджан). Българската състезателка записа 576 точки в квалификациите.  Другата наша представителка в дисциплината Антоанета Костадинова остана на 35-то място с 574 точки. Най-добър резултат в квалификациите постигна..

публикувано на 06.05.24 в 16:50
Еди Пенев

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев с успешна операция на рамото

Националът по спортна гимнастика Еди Пенев претърпя успешна операция. Интервенцията на рамото, при която е възстановена скъсаната връзка, е извършена от доц. д-р Владимир Русимов и от неговия екип в МБАЛ Вита в отделението по Ортопедия и травматология в София, а разходите по лечението и възстановяването му са поети от Българска федерация гимнастика...

публикувано на 06.05.24 в 16:05
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55