Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки боеве разтърсиха обсадената Газа

Снимка: АП/БТА

Тежки боеве разтърсиха днес обсадената Газа, а агенциите за международна помощ предупредиха за наближаващ глад, ден след като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, беше блокирана от ветото на САЩ.

Вашингтон, който твърди, че резолюцията би застрашила продължаващите усилия за освобождаване на заложници, изпрати високопоставения служител на Белия дом Брет МакГърк в Кайро за подновяване на преговорите с участието на посредници и "Хамас".

Сраженията и хаосът отново спряха спорадичните доставки на помощи за отчаяните цивилни в Газа, където ООН предупреди, че почти два милиона и половина население е на ръба на глада и може да се сблъска с голяма детска смъртност, отбелязва Франс прес.

По данни на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия, през нощта в Газа са нанесени още израелски удари, в резултат на които са загинали 103 души, а общият брой на загиналите е над 29 300 души.

Междувременно, израелският парламент гласува в подкрепа на декларацията на премиера Бенямин Нетаняху срещу "едностранно" създаване на палестинска държава. 

А сирийски медии съобщиха, че няколко израелски ракети са поразили западния квартал "Кфар Сус" на сирийската столица. Той се намира близо до голям и строго охраняван комплекс, използван от службите за сигурност. Загинали са двама души. 

А иранският министър на петрола Джавад Оуджи обвини Израел за няколко големи експлозии на газопроводи в Иран напоследък.



По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Спас Ташев: Голяма изненада ще е разместване на гласовете на II тур на президентските избори в РС Македония

Моят извод е, че РС Македония няма близка европейска перспектива. И двамата кандидати за президент имат антиевропейска риторика, но Гордана Силяновска е по-агресивната, докато Стево Пендаровски е по-умерен.  За мен е напълно възможно да има обрат и да спечели сегашният президент. Това ще стане ясно съвсем скоро. Това каза доц. Спас..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа..

публикувано на 07.05.24 в 13:46

Сериозен спад на тежките катастрофи по Великден

Сериозен спад на тежките катастрофи по време на Великденските празници тази година отчитат от полицията. За периода от 2 до 6 май произшествията са с 9 по-малко от миналата година. Регистрирани са 63 тежки пътни инцидента, при които е загинал един човек и 88 са ранените. Положителната тенденция е резултат както от проявената дисциплина на..

публикувано на 07.05.24 в 13:37
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска: У нас няма регистър на пациентите с астма. Предполагаме, че са около 15% от населението

Белодробната болница в Троян организира за трета поредна  година  безплатни профилактични прегледи  за пациенти, които са в риск от астма, както и за такива, които вече са диагностицирани със заболяването. Предвидени са също обучения за общопрактикуващи лекари, които биха искали да обогатят знанията си по отношение на съвременната терапия на..

публикувано на 07.05.24 в 13:30

Деница Сачева: Дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава

За два мандата от област Добрич в следващото Народно събрание ще се борят на предсрочните парламентарни избори от коалиция ГЕРБ-СДС. Водач на листата им в 8 МИР отново е Деница Сачева. При регистрацията на листата в РИК в Добрич тя посочи, че дългосрочно доверие на краткосрочни кандидати в политиката не трябва да се дава. "Усилията на ГЕРБ-СДС да не се..

публикувано на 07.05.24 в 13:14

До 22 май продължава записването на малките ученици в Габрово за летни занимания

Летни занимания за малките ученици в Габрово се организират за поредна година. Днес започва записването онлайн на електронната страница на Община Габрово или на място в Община Габрово. До 22 май ще продължи записването за летните занимания на малките ученици в Габрово. За децата от първи до трети клас те ще започнат на 3 юни, две седмици..

публикувано на 07.05.24 в 13:11

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх Евтимий", проект който дълги години Столична община забавяше, явно предната администрация нямаше воля да..

публикувано на 07.05.24 в 13:00