Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Няма да подпиша т.нар меморандум. Това заяви на брифинг Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

"Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията".

"Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности - за подялба на служби, регулатори и съдебна система", добави Габриел.

"Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система", каза още вицепремиерката.

"Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел - и остава усещането за това - държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система - да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси", каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че "по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца.

"Това е програма за цял управленски мандат", каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

По отношение на предлаганите промени в Министерството на електронното управление Габриел посочи, че министърът от няколко месеца има охрана и не е ясно дали предложенията са опит за замазване на корупционен скандал или опит за овладяване на това министерство.

"За външната политика - черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам да подчертая, че за мен външната политика се базира на националните интереси и националните приоритети. И България трябва да говори в един глас", каза вицепремиерката.

И още: 

"Т.нар. меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 година. Но за период от 4 години. Не разбирам на всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми, или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ"

Габриел подчерта, че огромна част от управленската програма - Еврозона, Шенген, образование, енергетика - липсва от меморандума.

"За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен по приложение за чат, не цели постигане на

съгласие. Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление", каза още Мария Габриел и завърши:

"Заради всичко това информирам българските граждани, парламентарните партии и международните ни партньори, че аз няма да сложа подписа си под т.нар. меморандум на ПП-ДБ".

Цялото изявление на Мария Габриел можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48