Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАТ: Отнемането на коли е намалило броя на пияни и дрогирани шофьори

Снимка: БГНЕС

По предварителни данни на "Пътна полиция", отнемането на автомобила, ако той е управляван от пиян или дрогиран, е намалило броя на шофьорите с алкохол или наркотици. 

Мярката беше въведена в  средата на август миналата година. За да се разбере напълно ефекта от прилагане на дадено наказание, посочи, трябва да минат 12 месеца от неговото въвеждане, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Очаква се близо 1500 автомобила да бъдат продадени на търг след влизане в сила на съдебното решение.

"Засега се очакват около 1500 коли да излязат на търг. Разбира се, трябва да мине съдебна процедура със съдебен акт те да бъдат отнети и да бъдат предоставени за това да се продават", обясни Тодоров.

Днес от Фондация "Годишни награди за пътна безопасност", която е част от Асоциацията,  ще връчат 10-ите  по ред годишни награди за реализирани инициативи по безопасност на движението за 2023 година. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка ситуация в Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, паднала тази вечер в Нова Загора. Това съобщи за БТА кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими...

публикувано на 13.06.24 в 22:07

Градушка и в Трънско

Градушка е паднала в късния следобед в Трънско. На отделни места ледените зърна са били с големината на орех.  Съсипани са градини, има нанесени щети и по автомобили. Бурята е продължила около 15 минути.

публикувано на 13.06.24 в 21:15

Пороен дъжд с градушка удари Рибарица

Пороен дъжд, придружен от градушка колкото яйце, нанесоха сериозни щети в тетевенското село Рибарица. Градушка е паднала и в Тетевен и в Троян, но там няма данни за нанесени сериозни щети. 20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица. Кметът Пенка Ганева: "Ледени блокове каквито никой..

публикувано на 13.06.24 в 20:48

Градушка като яйце и ябълка в Трудовец

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Силна градушка в Ботевград и околните села За това съобщават местни информационни сайтове.  Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от..

публикувано на 13.06.24 в 20:20

Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник. От началото на годината в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.06.24 в 19:36

На 24 юни БНБ провежда аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева

На 24 юни Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации  за 200 млн. лева със срочност три години, съобщава БНБ. Книжата са от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с номер BG 20 300 24 116/17.04.2024 г. с падеж 17 април 2027 г. при 3 на сто годишен лихвен процент. Това е петият аукцион,..

публикувано на 13.06.24 в 19:34
Централната банка на Руската федерация, Москва, архив.

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари. На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро На фона на новите..

публикувано на 13.06.24 в 19:31