Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарски отрече ПП-ДБ да лобира за фирма за АЕЦ "Козлодуй"

Радослав Рибарски
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатът Радослав Рибарски ПП-ДБ отрече обвиненията, че лобират за определени икономически интереси и затова са отхвърлили проекта на решение за започване на преговори.

На свой ред той обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че се опитват през парламента да диктуват решения на изпълнителната власт.

"Не лобираме за никой. Това, което беше предложено от ГЕРБ и ДПС, е да се избере една конкретна фирма, която да започне разговори с "Уестингхаус" за формиране на консорциум. А ние предложихме поне да са две. Това създава реална конкуренция между две фирми", посочи той по повод отхвърления законопроект на Делян Добрев за АЕЦ "Козлодуй".

"Очакваме, че по този начин ще се постигне по-добра цена за бъдещата нова мощност в централата. Като цяло това решение не е от компетенцията на Народното събрание. Отново се опитвам през Народното събрание да се диктуват решенията на изпълнителната власт и това е нещо, което трябва вече да престанем да правим", посочи той.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светослав Малинов: ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС

ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС , заяви пред БНР Светослав Малинов - преподавател в Софийския университет и бивш евродепутат.  Според него ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет . "Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя..

публикувано на 10.06.24 в 10:14

Напрежение при приемането на протоколите и в Русе

Всички секционни комисии в Русенска област са приключили навреме изборния ден и само в единични секции гласуването е продължило 15 мин след 20 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Голямото напрежение е в спортната зала при приемането на протоколите. "От 2 без 15 сме тука. Тази колона не мърда някъде от 2 часа. До три часа няма да..

публикувано на 10.06.24 в 09:54
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: На Пеевски му трябва успех, а той минава през участие във властта

"Политическата безидейност е стигнала такова ниво, че няма изразни средства за политика. Всички са за България. Ние използваме политически символи от предмодерната епоха." Този прочит на приключилите избори прави в интервю за БНР политологът Димитър Аврамов. У нас логистиката на нарушаване на закона е законосъобразна . Тези, които..

публикувано на 10.06.24 в 09:49
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Ниският вот прави непредвидими резултатите

" Задълбочава се кризата на представителната демокрация. От една страна имаме все по-голям брой българи, които отказват да отидат до урните, в същото време не малка част от тези, които го правят, всъщност подкрепят малки партии, които няма да прекрачат прага".  Това коментира пред БНР социологът Стефан Георгиев. Първан Симеонов: Посланието от..

публикувано на 10.06.24 в 09:44

Приемането на книжата в 25 РИК - София се бави заради грешки в протоколите

До обяд или в ранния следобед се очаква да бъдат приети изборните книжа от всички 509 секционни комисии в 25-та Районна избирателна комисия в София. Процесът по приемането върви бавно, поради обема на информация в протоколите и отстраняването на допуснатите грешки, каза председателят на комисията Виолета Темелкова - Петрова: "Много голяма част..

публикувано на 10.06.24 в 09:18

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време

Изборният ден зад граница приключи днес в 6.00 часа българско време. Последни упражниха правото си на глас сънародниците ни в Лос Анджелис, съобщават от пресцентъра на МВнР. По информация на дипломатическите и консулските ни представителства всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и са предали своите изборни..

публикувано на 10.06.24 в 09:10

Вече има официални резултати от евровота в 26 държави членки на ЕС

След края на гласуването за Европейски парламент до момента има официални резултати от 26 държави членки на ЕС - всички без Република Ирландия. Последни затвориха изборните секции в Италия, където според първите частични резултати в Европарламента влизат шест партии. Формацията на министър-председателката Джорджа Мелони "Италиански братя" води с над..

публикувано на 10.06.24 в 09:05