Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще гласуват, но няма реален избор, той е предрешен"

Корман Исмаилов: След Доган ДПС ще се разпадне

"Част от моите бивши колеги са забравили урока през какво мина РБ, ние бяхме коалиция с ГЕРБ"

| Интервю
Корман Исмаилов
Снимка: БГНЕС

След Доган няма да има ДПС. В момента няма ДПС като идея, принцип, идеали, начин на правене на политика

Това заяви в интервю пред БНР напусналият ДПС преди години Корман Исмаилов, бивш председател на младежкото ДПС, първи председател на Народна партия "Свобода и достойнство" и зам.-председател на "Реформаторския блок".

В интервю за предаването "РадиоТочка" той коментира предстоящия избор на председател на ДПС в събота. Според него дали ще има нова ДПС, "зависи от това дали има нужда и от обстановката. Времето ще покаже дали има нужда".

Относно ДПС Исмаилов сподели, че е направил прогноза за партията през късната пролет на 2023-та, "която не беше съвсем точна".

"Допусках, че това което се случва сега, ще стане в навечерието на местните избори. Тази енергия протече на местно ниво, но предстоят европейски избори и нещата не стоят добре. Изглежда ми сякаш вулканът е изригнал и бълва пушек и сажди. Нещата вървят към разпад, защото част от моите бивши колеги са забравили урока през какво мина РБ, ние бяхме коалиция с ГЕРБ. Правехме съдебни реформи и аз гласувах "въздържал се". Тогава Пеевски го нямаше, беше магнат и народен представител, но не идваше на работа", каза Исмаилов.

"Юнакът влезе в пещерата да убие ламята, но вътре се оказаха две лами и вместо да я убие, стана това с "мазното кафе". Двете лами са Борисов и Пеевски", заяви Исмаилов. 

И допълни: 

"Не са ми предлагали да стана председател на ДПС. За мен пътят към този пост беше открит, но когато те – председателите, не се избират, се инсталират и са пионки като Карадайъ. И сега ще инсталират двама. Вторият номиниран съпредседател ще бъде единствено в ролята на смокинов лист. ДПС няма нищо общо с демократична партия. КПСС по времето на Сталин, отгоре нарежда всичко. Утре ще гласуват, но няма реален избор, той е предрешен. На журналисти и анализатори от обръча предварително им е раздадено всичко, за да могат да говорят другиден. Всички ги знаят кои са и вече подгряват", прогнозира Корман Исмаилов.

Той твърди, че в подчинение се държат много хора с много наказателни операции. 

"Държат се със средства, черни каси – избори и с компромати. Хората, които са били във властта, много кметове, депутати, министри, зам.-министри се държат с компромати – лични, скрити сделки през други лица и просто или слушаш и изпълняваш, или могат да дойдат бухалките – превзетата държава", каза Корман Исмаилов.

И твърди, че Доган никога не е пускал кормилото и конците, "няма лукса да пусне юздите на партията, защото тази организация е неговата гаранция за старини". 

Цялото интервю на Корман Исмаилов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33