Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел: Местни избори по време на война

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите за местна власт в Израел трябваше да се проведат на 16 октомври 2023 г., но заради началото на войната бяха отложени за 27 февруари - за всички населени места, където населението не е евакуирано. Тъй като не се знае кога бежанците от юга и севера на страната ще се завърнат, няма точна дата кога и там ще има избори за местна власт. Войниците са на фронта, а те също са избиратели. 

Интервю с д-р Нир Барак от Факултета за политика и управление в Университета Бен Гурион в Негев

"Сянката на войната се чувства осезателно. Много от младите хора, които са кандидати за кметове, районни и градски съветници, са мобилизирани в армията и не могат да проведат нормална предизборна агитация. Това е сериозна пречка за демократичното право за равни условия - да бъдеш избран. Втората пречка е, че голяма част от нерелигиозното население намира смисъл да следи повече новини от фронта. Там се сражават близките им. Намират тези избори за второстепенни. А на тях пряко се избира кмет, от когото зависи какъв ще е обликът на селището, в което ще живеят. Така се случи, че през последния мандат имаше няколко сериозни кризи, в които местната власт успешно помогна на населението - пандемия, три военни акции и настоящата война. Рейтингът на местната власт е много висок. Опасявам се, че процентът на гласуването на нерелигиозното население, който обикновено е по-нисък от този на силно религиозните, този път ще е още по-нисък. Религиозните имаха пълноценна предизборна кампания, защото много малка част от тях са войници. Равинът повежда под строй гласоподавателите до избирателните урни и определя за кого да гласуват. Те не работят, не взимат участие в защита на страната. Участват активно само в преразпределението на средствата, както на национално, така и на местно ниво. Опасявам се, че ще получат много места в местните съвети и ще налагат своите тесни интереси. Има и още по-сериозна опасност - начело на над 40 селища да застанат кметове-националисти. Надявам се либералните избиратели, не само в тези селища, а те са една девета от общините в Израел, да гласуват и неутрализират крайнодесните им действия.
Предизборната кампания за местните избори е по-евтина и по-кратка отколкото за централната власт. Но кандидатите са вложили много време в нея и да бъдат отлагани до безкрайност е несправедливо. Заради войната, тези избори надали ще отрази истинската воля на хората".

Тези избори съвпадат с война. Как ще гласуват тези, които са на фронта?

"Процедурата на гласуване на войниците ще е по-сложна. Седмица преди официални избори срочнослужещите получиха така наречените двойни избирателни пликове. Знае се кой войник от кое селище идва и му се доставя пълен комплект с бюлетини на кандидатите за местната власт там. Сега има много запасняци. Те ще попълнят ръчно името на кандидата за кмет, според местоживеенето си и ако си спомнят кандидатите от листата за съветници. Страхувам се, че едва ли ги помнят след четири и половина месеца сражения. Това също ще се отрази на изборните резултати. Гласуванията на войниците са в продължение на 7 дни. Започнаха на 20 февруари. Ден след изборите ще се обработят бюлетините им от тези двойни пликове. Резултатите ще се забавят заради многото войници".

Мислите ли, че ще има изненади?

"Кандидатите за кметове и общински съветници са същите, както преди войната. Дори да има нови тенденции, те не са представени. Единственото изменение бе на датата на изборите. В 23 селища участват организаторите на протестите против предвижданата реформа в правната система - новата опозиция на правителството под название "нов договор". Надявам се те да подсилят либералното присъствие на обществото в местната власт. Не мога да предвидя какви ще са резултатите от изборите. Тревожа се, че крайнодесните и представлявалите на религиозните партии, които дават тон при приемане на решения на правителството, ще използват момента, когато голяма част от либерално настроените избиратели са на фронта и ще увеличат представителството си в много общини. Има и кметове и съветници, които повече няма да бъдат избрани. Такъв е председателят на областта Западен Негев Офир Липщен, много обичан от жителите на района. Стана една от първите жертви на 7 октомври, защитавайки селището, в което живееше. Има и други кандидати, които намериха смъртта си през тези четири и половина месеци. Може би те ще са единствените изменени имена в първоначалните списъци".
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59