Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Усещането е, че се намираме във водевил или второкласна булевардна драма"

Любомир Стефанов: Рискът да се счупи коалицията е неоправдан към момента

ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ, смята политологът

| Интервю
Любомир Стефанов
Снимка: Савина Спасова
Чуй новината! Чуй новината:

"Рискът да се счупи коалицията и да се отиде на избори "2 в 1" е неоправдан към този момент. Лични партийни или политически кариери не би трябвало да застават на нейния път". 

Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов.

"В последните 9 месеца се наслушахме как целта на тази коалиция всъщност е да направи България най-сетне прилична европейска държава. Ако се окаже, че нечии лични политически амбиции са препъникамъкът и ябълката на раздора, всичко е било вятър и мъгла", посочи той. 
Има и втори план, който за Стефанов продължава да виси неизговорен: 

"Нито Габриел, нито Денков са политически лидери в партиите си. Те са лица от втория ред, извадени на първия. Преговорите трябва да се водят  между тези, които наистина носят политическата отговорност, включително и за техните настоящи номинации и оперативни действия като министър-председател и министър на външните работи". 
Според политолога този меморандум трябваше да бъде вследствие на започнали преговори и обявяване на позиция

"ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят и да накарат ГЕРБ да направят някакви отстъпки, като ги върнат назад или като ги задължат да се врекат публично, че няма да правят това или онова, а ще се държат по този или онзи начин. Борисов нормално излиза с насрещен план, типично в негов стил".

"Търси се публична легитимация на позиция, втвърдяване на ядрото на електората, разширяване на подкрепата и евентуално постигане на ефекта на държане на опонента ти, или в случая - потенциалния ти партньор или коалиционен такъв, в патова ситуация", продължи коментара си той.

Според политолога ще има обществено драматичен ефект. По думите му усещането е, че се намираме във "водевил или второкласна булевардна драма". Коалиционната култура е това, което отсъства, отбеляза той. 

По-удобно им е да нямат коалиционно споразумение, категоричен бе Любомир Стефанов в предаването "Преди всички" и обясни:

"Сега се чудят какво да измислят, което да е толкова обтекаемо, че да не го напишат черно на бяло, защото то трябва да се изпълнява, а когато се изпълнява, някой ще ти потърси сметката, идва Видовден. Затова в момента и ПП-ДБ, и ГЕРБ ги устройва да няма формално, чисто записано и ясно коалиционно споразумение, тъй като доста от нещата, които ще се случват, изискват нестандартни ходове и действия". 

Не трябва да се фиксираме върху датата 6 март, изказа мнение още политологът относно предстоящата оставка на правителството и ротацията.

"Няма нужда да се търси повод за напрежение, трябва да мислим стратегически и тактически. Драма няма, въпрос на преговори и постигане на балансирано споразумение".
Той изрази надежда политиците ни да покажат прагматизъм и здравомислие. 

Любомир Стефанов коментира и процесите в партия ДПС, която на конференция в събота избра единодушно двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров: 

"Това беше предизвестен избор, който не е избор на конференция, а на един човек. Ако това е реалността, е тъжно. Те валидираха предизвестен избор. Това не ми говори за вътрешна демокрация, за нещо доста по-неприлично и неприятно, но явно хората, които членуват в тази партия, очевидно се чувстват комфортно и добре в нея". 
Според него е очевидно, че има проблеми в ДПС. На европейските избори обаче едва ли ще ги разберем, подчерта той. 

"Пеевски се вживява като център на някаква висша власт, която не без основание се явява важна, решаваща и балансираща амбициите на управляващото парламентарно мнозинство да доведе някои реформи докрай. Без гласовете на ДПС заветните 160 гласа са мираж", коментира политологът.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Любомир Стефанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11