Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект ще се бори с дезинформацията във Фейсбук преди евроизборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичната компания "Мета", която управлява социалната мрежа Фейсбук, ще създаде екип за противодействие на дезинформацията и злоупотребата с генеративен изкуствен интелект на фона на опасенията от опити за намеса в изборите за Европейски парламент през юни.

"С наближаването на изборите ще активираме Изборен оперативен център, за да установяваме навреме потенциални заплахи и да прилагаме незабавно смекчаващи мерки", заяви Марко Панчини, директор по европейски въпроси в "Мета". Експертите в различни области и правните екипи на компанията ще насочат усилията си за противодействието на рисковете от злоупотребата с генеративен ИИ.

"Мета" работи с 26 независими организации за проверка на факти в Европейския съюз, покриващи 22 езика, като ще добави три нови партньорства в България, Франция и Словакия, отбеляза Панчини.

20 водещи технологични компании се договориха по-рано този месец да работят съвместно срещу разпространението на невярно съдържание посредством технологии с изкуствен интелект в изборите в различни страни по света. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Множество хора се стекоха в плевенските църкви на Велика събота

Десетки се стекоха в трите плевенски храма за Василиевата Света литургия. На Велика събота се извършва благословение на хляба и виното. Днес, Велика събота, е и ден за боядисване на великденски яйца, ако не е направено на Велики четвъртък. Отец Венци от храм "Света Троица" в Плевен:  "Велика събота символизира слизането на Господ наш Иисус Христос в..

публикувано на 04.05.24 в 10:48

Лоши са условията за туризъм в планините

В планините условията за туризъм днес са лоши, съобщиха от Планинската спасителна служба за БТА.   Във високите части вали дъжд, има и мъгли, а на над 2200 метра надморска височина има и снежна покривка около 5- 10 сантиметра. В планините днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг, на места ще са значителни по..

публикувано на 04.05.24 в 10:09

Масово кръщене и тази година в Плиска

Масово кръщене ще се проведе и тази година в Плиска. Тайнството днес ще бъде извършено от  Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на святото за българите място Голямата Базилика. Масовото кръщене се прави винаги около деня на Успението на Свети цар Борис Първи Михаил Покръстител, който честваме на 2 май. Това обясни..

публикувано на 04.05.24 в 10:04

Младежи от Велико Търново дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства

Младежи от Велико Търново събраха и дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства за великденските празници. Инициативата „Купи и дари“ е на младежите от „Ратаракт клуб“ – Велико Търново и се проведе в шест търговски обекта в града. Събрани са 720 килограма хранителни продукти – варива, консерви, олио, захар, брашно и..

публикувано на 04.05.24 в 09:59

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца очакват спасителните екипи по покривите на сградите. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12