Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на общините изпраща турбулентен мандат и очаква с умерен оптимизъм новия

Финансирането на общините почти изцяло е зависимо от това, което ще му бъде дадено от правителството, подчерта Силвия Георгиева

| Интервю
Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

"Общините изпращат много труден, много динамичен и много турбулентен мандат", заяви пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, което днес и утре ще проведе 37-ото си Общо събрание в София. Това е първото голямо събиране на новите кметове след местните избори.

По думите ѝ през този мандат общините е трябвало да се справят с множество предизвикателства, като някои от тях напълно непознати, като пандемията например.

"Изпращаме този мандат с облекчение и удовлетворение, тъй като въпреки всички трудности, въпреки вътрешнополитическата ситуация общините успяха да се справят, успяха да запазят стабилността на местната власт и успяха да осигурят за българските граждани непрекъсваемост на основните услуги, които общините предоставят. Всичко, за което отговарят общините, продължи да функционира въпреки трудностите".

Днес Сдружението на общините ще избере своите нови ръководни органи. Посрещаме новия мандат с надежда и умерен оптимизъм, каза Георгиева в предаването "Преди всички". Тя отбеляза, че тази година в държавния бюджет за първи път общините ще разполагат с огромен по обем инвестиционен ресурс. От наша страна има максимална мобилизация на екипите в администрациите, за да се подготви всичко необходимо като проектна документация и процедури за избор на изпълнители, увери тя.

"Очакваме това да бъде мандат на много големи инвестиции както в базисна инфраструктура, от която се нуждаят всички населени места, така и в човешки капитал, в развитието на хората, в грижата за здравеопазването и социалните услуги".

По думите ѝ вече е започнало подписването на споразуменията за изпълнението на проектите и тяхното финансиране. Общините доказаха, че са най-подготвеният бенефициент на средства, подчерта Силвия Георгиева и уточни:

"Първите общини, които имат избрани изпълнители, вече имат своите споразумения и на практика започват строителния сезон веднага щом климатичните условия го позволят".

Според нея в предстоящия мандат отново ще има много предизвикателства. Членството в еврозоната е едно от тях. Силвия Георгиева отбеляза големия обем технологична работа в тази посока, пренастройването на системите, превалутирането на цените на услугите и таксите, както и информационната кампания.

Друго голямо предизвикателство пред общините са негативните демографски тенденции, които от своя страна водят до бързо обезлюдяване на големи части от страната. В малките общини става все по-трудно да се осигуряват основните услуги, посочи тя.

Силвия Георгиева коментира и реформата в механизма, по който ще се изчислява такса смет. Според нея това е много тежък процес, за който общините се готвят отдавна. Във всяка община се възприемат различни подходи, които да намалят изхвърлянето на отпадъците в общите контейнери, обясни тя. Според новото изчисляване такса смет ще се плаща само за отпадъците в тези контейнери. Разделно събраните отпадъци няма да се облагат с такса, допълни председателят на НСОРБ.

Вече почти 80% от нашите бюджети са от субсидии и трансфери от държавния бюджет, отбеляза още Георгиева и уточни, че финансирането на общините почти изцяло е зависимо от това, което ще му бъде предоставено от правителството. По думите ѝ данъчните закони трябва да бъдат променени така, че общините да получават и част от преките данъци. Засега обаче това са само разговори, посочи тя.

"България единствена не предоставя на общините си част от данъците на гражданите и бизнеса, които се изработват на територията на всяка община. Това трябва да бъде променено".

Георгиева подчерта още, че въпреки различията на общините и независимо от политическата принадлежност на общинските им ръководства, успяват всички да работят заедно и с консенсус да се взимат решенията, както и в единен глас да застават пред централната власт. Тя е убедена, че и сега ще бъде така.

Цялото интервю на Таня Милушева и Силвия Великова със Силвия Георгиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45