Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън предупреди лидерите на Конгреса за високата цена от неспособността да се помогне на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди във вторник лидери на Камарата на представителите за високата цена, която ще бъде платена от неспособността да се помогне на Украйна, след като проведените от него преговори в Белия дом приключиха без постигане на споразумение, предаде Франс прес.

Байдън свика среща в Овалния кабинет, за да убеди говорителя на Камарата - републиканеца Майк Джонсън да деблокира жизненоважна помощ за Киев и да избегне спиране на работата на американското правителство.

След срещата лидерите на Конгреса изразиха увереност, че може да бъде избегнато частично затваряне на правителството, но по отношение на Украйна те останаха в задънена улица, като Майк Джонсън настоя за пореден път, че финансирането на граничния контрол по границата с Мексико остава приоритет за Републиканската партия спрямо изпращането на помощ за Украйна.

"Относно Украйна, смятам, че има спешна необходимост", каза Байдън, който бе съпроводен от вицепрезидента Камала Харис. Той добави, че "последиците от всекидневното бездействие са ужасни за Украйна".

Майк Джонсън, близък съюзник на Доналд Тръмп, отказва дори да позволи гласуване на така наречения законопроект за допълнително финансиране, съдържащ помощта за Украйна.

Джонсън, който също проведе среща на четири очи с Байдън, настоя, че кризата на границата с Мексико е негов приоритет. Той посочи, че Камарата ще се заеме с допълнителния законопроект "своевременно, но отново първият приоритет на страната е нашата граница и гарантирането, че тя е сигурна".

Байдън се срещна с Джонсън и неговия колега от Демократическата партия Хаким Джефрис, както и с лидера на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър и лидера на опозицията в горната камата Мич Макконъл.

"На срещата имаше консенсус, че Зеленски и Украйна ще загубят войната без помощта", посочи Чък Шумар, цитиран от Франс прес. Сенаторът-ветеран, който наскоро посети Украйна, каза, че срещата в Овалния кабинет е била "най-интензивната", която някога е преживявал.

Смята се обаче, че много републиканци искат да подкрепят битката на Украйна.

На срещата в Белия дом също така беше обсъдено т.нар. частичното спиране на работата на правителството, което се задава в петък вечерта, тъй като Конгресът все още не е одобрил 12-те сметки за годишни разходи, които съставляват федералния бюджет - почти пет месеца след началото на фискалната 2024 г. Без одобрението, цялостното затваряне на правителството ще настъпи следващия петък – само ден след годишната президентска реч на Байдън за Състоянието на Съюза.

Републиканецът Джонсън и двамата лидери в Сената обаче казаха, че са "оптимисти", че ще бъде избегнато частичното спиране на работата на правителството.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши , коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната. "Ангажирали сме се да разширим сухопътната операция в Рафах, докато не бъде ликвидирана..

публикувано на 20.05.24 в 14:27
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06