Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов надзорен орган в Кипър ще следи фирмите за административни услуги

Снимка: архив

Кипър ще създаде единен надзорен орган за фирмите, предоставящи правни, счетоводни и други административни услуги, реши правителството на заседанието си във вторник. То обещава "строг контрол" върху сектора за спазване на международните санкции срещу Русия. 

С новия надзорен механизъм се осигурява единна и незабавна реакция за предотвратяване на ситуации, които "застрашават имиджа" на Кипър, или при случаи с отрицателни последици за него, каза финансовият министър Макис Керавнос. Той посочи, че, ако има информации за нарушаване на международни санкции, органът може да ги разследва, като извършва извънредни проверки на адвокатски кантори и одиторски фирми. В новия механизъм ще се определи квалификацията на служителите, предоставящи услугите, както и максималният брой компании, който ще обслужват, посочи министърът.

Целта на създаването на единния надзорен орган е да се засили контролът в сектора на административните услуги, след като фирми в Кипър, свързани с руски интереси, и чужденци с кипърско гражданство са обект на санкционните списъци на ЕС, САЩ, Великобритания и Канада.

Президентът Никос Христодулидис нееднократно подчертава нулевата толерантност на правителството срещу нарушаване на международните санкции срещу Русия, заявявайки, че никой не стои над репутацията на Кипър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър: Целеви мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса в размер на 60 млн. евро

Седем групи целеви мерки са включени в приетия от правителството на Кипър днес пакет в подкрепа на домакинствата и бизнеса. Стойността им надхвърля 60 млн. евро и е в рамките на фискалните възможности на кипърската икономика, заяви президентът Никос..

публикувано на 21.02.24 в 14:30

Нулевата ДДС ставка запазила цените на 72% от храните в Кипър

Въведената в Кипър нулева ставка ДДС за основни хранителни и потребителски стоки е довела до запазването на цените на 72% от обхванатите артикули на нивата от преди влизането в сила на мярката, задържайки по този начин инфлацията. Това съобщи Службата..

публикувано на 20.02.24 в 14:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в..

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%...

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от..

публикувано на 19.05.24 в 08:31