Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева беше удостоена с отличието "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция

Снимка: Виктория Вучева



Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи високото отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция за своя значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ беше връчен лично от Н.Пр. Жоел Мейер - посланик на Франция в България, на изискана церемония в резиденцията на френското посолство в София.

Събитието започна с встъпителна реч на г-н Мейер, в която той открои някои от най-значимите събития и постижения в творческия път на Соня Йончева.

"Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите Вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във Вашата дискография има един албум, който изразява тази връзка: "Париж, моя любов", издаден през 2015 г. Вие казвате: "Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс". Без съмнение Вие сте един от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер: като признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за Вашата хуманитарна ангажираност", каза г-н Мейер.

Церемонията продължи с благодарствени слова, отправени от българската оперна прима, в които тя открои съкровени моменти и емоции от духовната си връзка с Франция и нейната култура.

"Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед - със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно, защото това отличие носи у себе си освен признание и голяма отговорност - да бъда избрана като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света. Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството - да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности, за да създадем всички ние един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и бъдещите поколения. Вярвам силно, че повече от всякога културата е бъдещето! Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата. Срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях, когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света - в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти", сподели с вълнение Соня Йончева.

Сред гостите на приема бяха екип на Френския институт в България начело с неговия директор Люк Леви, културното аташе Едуар Морно, пресаташето Мария Конакчиева, представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, зам.-кметът по култура към Столична община Яна Генова, зам.-директорът на Народен театър "Иван Вазов" Василка Бумбарова.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2-и май 1957 г. Присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството и литературата, както и със заслуги за опазването на културното наследство на Франция по света. Сред най-изявените световни артисти, станали през годините офицери на "Ордена за изкуство и култура" на Франция, са Жан Моро, Елтън Джон, Шарън Стоун, Марион Котияр, Тим Бъртън, Фей Дънауей и др. Сред българските артисти, са Райна Кабаиванска, Руслан Райчев и Даниела Димова.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите..

публикувано на 12.06.24 в 17:56
Цветан Казанджиев

Цветан Казанджиев: Пътят, по който вървя, е с една посока – изкуството

Ецването е част от работата на графиците, свързана с обработката на метал с азотна киселина, с която върху плоча се създава неповторим и непроменим образ. Впоследствие той се отпечатва. Правят го малкото художници, посветили се на тежката метална техника. А тя наистина си тежи на мястото. Буквално.  Малцина днес ползват метал, за да..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Петър Димитров, A to Jazz Festival: Успяхме, защото преопаковахме джаза в атрактивен продукт

Успяхме, защото преопаковахме джаза в много атрактивен краен продукт . Това каза пред БНР създателят, вдъхновител и директор на A to Jazz Festival Петър Димитров преди 13-ото издание на фестивала от 4-ти до 7-и юли в София. " Младите хора осъзнаха, че те винаги са слушали джаз, но не са знаели ", добави той. Димитров подчерта, че почти винаги..

публикувано на 11.06.24 в 19:03
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40