Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия за Нотариуса изслуша Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Бакалова: Групата за влияние около Пепи Еврото е много по-силна от тази около Нотариуса

Ивайла Бакалова и Веселин Денков
Снимка: БГНЕС

Веселин Денков, който е един от изнудваните от Мартин Божанов по прякор "Нотариуса", обвърза началото на проблемите си със закритото вече спецправосъдие със своя среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров през август 2020 г. Тогава Цацаров вече беше председател на антикорупционната комисия. Веселин Денков и съпругата му Ивайла Бакалова бяха на изслушване в специалната парламентарна комисия, която проучва данни за нерегламентирани връзки на Мартин Божанов с магистрати.

Споменаването на името на застреляния миналата година бизнесмен Алексей Петров, това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на прекратеното дело "Барселонагейт" доведоха до остри реплики между представителите в комисията на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ.

Веселин Денков посочи пред парламентарната комисия, че срещата му с Цацаров се е провела на 22-ри август 2020 г. Преди това Денков започнал да получава предупреждения, че ако не плати 100 хил. лева, от свидетел по дело, спецпрокуратурата ще се превърне в обвиняем. След като отказал, му повдигнали обвинение, като посланието, което му предавали посредниците, е, че парите се искат за съдии и прокурори от спецправосъдието. 

Именно тогава той отива при Цацаров, за да каже, че е изнудван от магистрати. Шефът на антикорупционната комисия му препоръчва да пусне официален сигнал. Денков прави това и "няколко дни по-късно вече е обявен за общодържавно издирване, а три дни по-късно е арестуван при завръщането си в чужбина".

Според Денков, връзка с неговите проблеми със съдебната система били и протестите през 2020 г. Тогава те бяха срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов. Тази теза, която Денков и Бакалова развиха пред депутатите, вдигна напрежението по време на третото заседание на комисията

Напрежението беше основно между членовете на комисията от т.нар. "конституционно мнозинство". От ГЕРБ и ДСП се интересуваха дали Алексей Петров е бил част от  кръга на Нотариуса, а от ПП-ДБ - дали има връзка между проблемите със спецправосъдието на мъжа на Бакалова - Веселин Денков.

С Бойко Борисов беше намесена и аферата "Барселонагейт", защото при изслушването си Денков свърза своя арест и изнудването си от кръга на Божанов с участието си в антиправителствените протести през 2020 г., като предположи, че тогава може би някой е внушил на тогавашния премиер Борисов, че иска да го свали от власт. Денкова каза и че сред хората, убеждавали го да плати, за да не бъде задържан, е бил и Алексей Петров. Първо му се ядосал, но след като полежал в ареста е решил, че може би е бил искрен.

Ивайла Бакалова пък разказа за своя среща с Алексей Петров, след като мъжът ѝ вече е бил задържан, на която Петров е казал:

"Беше задържан политически и докато Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми. Каза, че Бойко Борисов е много отмъстителен човек, аз трябва да се пазя и че всъщност всички проблеми идват от него. Това ми каза Алексей Петров, пък и целият анализ по делата говори точно за това".

Ивайла Бакалова и Веселин Денков повториха, че Мартин Божанов е продукт на неработещата съдебна система, както и че е имал чадър на най-високо ниво.

На фона на реплики и критики от депутатите от ГЕРБ, че политизира изслушването, Бакалова се обърна към членовете на комисията:

"Прокуратурата е изключително обвързана политически и това го видяхме и при "Барселонагейт". Всичко това вие го знаете много добре и аз не ви казвам нещо ново. Ако очаквате от мен да си мълча и да ви казвам, че Мартин Нотариуса е най-голямото зло в съдебната система и вече го няма, не мога да ви го кажа. Мартин Божанов беше един изпълнител, който хора от по-високите етажи го ползваха за поръчки и той си изкарваше парите покрай тези неща. Аз съм далеч от мисълта да си мисля, че тези пари той ги е искал за някои политик, но той по този начин е правил пари за себе си и политиците са му давали чадър, под който той да вирее толкова дълго време - политици, прокурори, всичко надолу властимащи".

Тя коментира и интереса на разследващите към разкритията ѝ, след като "Антикорупционният фонд" публикува своето разследване още преди три години, като обвърза този интерес със смяната на Главния прокурор Иван Гешев, защото той е станал "удобния виновник"".

"Ясно е за всички, че тази прокуратура е политически обвързана. Не знам как очаквате изпълняващият длъжността Главен прокурор в момента да решаваме някакви дела, защото очевидно той си прави срещи с трудната посредническа група. Имаме го сниман в "Осемте джуджета". Не разбирам защо хората или политиците ни се правят, че това не се случва. То е "очевадно", че прокуратурата е политически свързана".

По време на днешното изслушване, Бакалова и Денков бях категорични, че няма как да се гледа на явлението Нотариуса извън цялостния проблем на съдебната ни система, както и че Мартин Божанов не е имало как да вирее, ако не е имало политически чадър.

Ивайла Бакалова разказа какво е станало от момента, в който съпругът ѝ е бил задържан:

"След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен лично ми бяха повдигнати не знам колко ревизии - 11 или 12 ревизии, като много от тях на неработещи фирми. Ще поговорим после и за медиите, в които излизаха крупни статии като "Ивайла Бакалова управлява милиони", пък всъщност това са едни фирми, които не работят може би от десетина години"

По време на изслушването стана дума и за другата група с брокер в съдебната система - тази на Петьо Петров с прякор "Пепи Еврото". 

Бакалова препоръчва на депутатите, ако са решили да изчистят системата, да прочетат както списък около кръга Божанов, така и списъка около Пепи Еврото, като по думите й, този около бившия следовател Петьо Петров с прякор "Еврото", е бил много по-силен.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силни ветрове заради урагана

Ураганът "Милтън" достигна Флорида

Ураганът "Милтън" е достигнал остров Сиеста Кий, който се намира край югозападния бряг на Флорида, обяви официално американският Национален център по ураганите.  Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно място и да не го напускат, докато бурята не премине, защото времето за безопасна евакуация вече е..

публикувано на 10.10.24 в 04:39
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите области - Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска, не трябва да са в район за планиране в..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава позиция на страната ни за заседанието на Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика" на Европейския..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо качество, каза Веселин Иванов, ръководител на монтажа. Старите камбани бяха по 7 килограма,..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и Лом са намерени и иззети тетрадки с имена на хора и парични суми срещу тях, съобщават от..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в Дубровник, където Главчев участва в срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа“. Форумът има за цел..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". На нея участват премиери и външни министри от 12 държави от региона, сред които и..

публикувано на 09.10.24 в 19:44