Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер с извънредно обръщение към нацията

Министър-председателят на Обединоното кралство Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак направи извънредно обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10. Поводът е нарастващото напрежение в Обедиенното кралство на фона на събитията в Близкия изток. Демокрацията е на прицел от екстремистите, които искат да разкъсат страната, заяви премиерът.

Риши Сунак каза, че екстремистките групи, било то ислямистки или на крайната десница, се „подхранват взаимно“, че те са двете страни на една и съща монета. Те са групи на омразата, които разпространяват отрова, изтъкна премиерът. 

След нападението на „Хамас“ срешу Израел на 7 октомври и последвалите събития мнозина се опитват да се възползват от „истинския човешки гняв“, който хората изпитват по време на война, отбеляза Сунак. Премиерът каза, че хората са свободни да демонстрират и да призовават за човешки права, но не и да призовават към "насилствен джихад". 

Той допълни, че хората са свободни да критикуват правителството, но това не може да се използва като извинение за призивите за премахване на държавата. 

Сунак заяви, че правителството ще определи рамка за полицейско управление на протестите тази седмица.

Той информира, че се е срещнал с полицейски шефове тази седмица и "е дал да се разбере", че обществените очаквания от тях са не само да охраняват и управляват тези протести, но и да поддържат твърдо реда. 

„Не е достатъчно да живеем рамо до рамо, трябва да живеем заедно, обединени от споделени ценности и споделен ангажимент към тази страна“, каза премиерът и призова протестиращите да не позволяват на екстремистите да „опорочават“ демонстрациите им,


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вотът в посолството в Испания, 9 юни 2024 г.

Българите в Испания гласуват в 64 секции в 55 града

По-ниска избирателна активност в сравнение с миналия вот отчитат на евроизборите в Испания. За гласуването на сънародниците ни там бяха отворени 64 секции в 55 града. В страната легално живеят над 120 хиляди българи. Едва 1300 заявления за днешния вот 2 в 1 бяха подадени от българите в Испания. Възможност за гласуване имаше в редица..

публикувано на 09.06.24 в 18:44
Пропалестински протест пред Белия дом, 8 юни 2024 г.

Нова израелска офанзива в централната част на Газа

Израелските сили отново удариха централната част на Газа, ден след като при акция за спасяване на заложници бяха убити над 200 палестинци. Танкове са напреднали в други райони на Рафах в опит да блокират част от южния град. Израелската армия обяви, че продължава операциите източно от селищата Бурейдж и Деир ал Балах в централната част на..

публикувано на 09.06.24 в 18:32

Прогноза: 10-15 процента по-ниска избирателна активност в Турция

Между 10 и 15 процента по-ниска ще бъде избирателната активност в Турция в сравнение с предишните избори, съобщиха за БНР неофициални източници. Сериозен спад в активността бележат секции както в Истанбул, така и в другите големите населени места, където преди традиционно е имало много гласуващи. Това намалява общата активност, въпреки че в..

публикувано на 09.06.24 в 18:23
Вотът в Париж, 9 юни 2024 г.

Опашка и пред посолството ни в Париж

Повечето българи във Франция предпочетоха да гласуват следобед. В двора на посолството ни в Париж, където се намират три от общо 15-те български избирателни секции в страната, се образува опашка по обед Опашката започна да се натрупва на обед в двора на посолството ни в Париж, където се намират три от общо 15-те български избирателни секции в..

публикувано на 09.06.24 в 18:13

Жителите на видинския квартал "Нов път" упражняват правото си на глас

Масово гласуват хората от видинския квартал „Нов път“, където няма нито една избирателна секция.  Заради ремонт на тоалетни в училището там, където преди се гласуваше, за настоящите избори секциите бяха преместени извън квартала.  От Общината обясниха, че така ще се попречи и на манипулиране на вота.  Жители на „Нов път“ тогава недоволстваха..

публикувано на 09.06.24 в 17:59

"Галъп" за активността към 17 часа: 23% за парламентарните избори и 24% за европейските

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%. Това съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30%..

публикувано на 09.06.24 в 17:57

Младоженци от Горна Оряховица гласуваха преди сватбата

В област Велико Търново избирателната активност към 16 часа е 20,8 % за националния вот и 20 на сто за Европейски парламент. Активността е с 8 % по-ниска спрямо предишните избори. С много от машините има технически проблем като се отпечатва само едната бюлетина, посочиха от Районната избирателна комисия. На избирателите се дава право да..

публикувано на 09.06.24 в 17:55