Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военнослужещи от Българската армия ще участват в отбелязването на 3-ти март в цялата страна

Автор:
Снимка: БГНЕС

Военнослужещи от Българската армия ще участват в отбелязването на Националния празник 3-ти март в цялата страна, съобщават от министерството на отбраната.

Церемонията по издигане на националното знаме на Република България ще започне в 11.00 часа утре пред паметника на Незнайния воин в столицата с участието на представителни части на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

В 12.00 часа ще се извърши тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента, а от 18.30 часа на площад "Народно събрание" ще се състои тържествена заря-проверка. Командващ на тържествената заря-проверка ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В тържествените прояви в София ще участват заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посочват от министерството на отбраната.

На 3-ти март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11.30 часа на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни части от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово от 10.00 ч. на площад "20-ти юли" в града.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица населени места в страната, уточнява още пресцентърът на министерството на отбраната.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция остава в плен на лошото време

Гърция остава в плен на лошото време.  Гръмотевични бури и силни валежи обхванаха цялата страна. Те са особено интензивни на остров Крит, в Централна Македония, Евия и Тесалия. Дъждовете предизвикаха свлачища на няколко места на Крит. Има наводнени приземни етажи на къщи и магазини, както и изкоренени дървета в град Кардица. Проливни..

публикувано на 11.05.24 в 11:48

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ. Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал Вчера в 4 часа сутринта в..

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Северна Македония тръгва към югославското си минало . Това заяви пред БНР председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар на проведените избори, след които ВМРО-ДПМНЕ се завръща триумфално във властта в Северна Македония.  "Най-баналната метафора е, че е на кръстопът - политически. Кръстопът не е..

публикувано на 11.05.24 в 11:26
Палестинци напускат Рафах с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия,11 май 2024 г.

Израел нареди нови евакуации в Рафах

Израел нареди нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на Ивицата Газа, докато се подготвя да разшири офанзивата си, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Хората трябва да се насочат към "разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси", съобщи в X говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс. Сраженията в Газа се..

публикувано на 11.05.24 в 11:25
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов. Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на..

публикувано на 11.05.24 в 11:14
Момент от протестите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Вано Чхиквадзе: В Грузия има битка между миналото и бъдещето

"Въпреки обещанията от 2008 година Грузия и Украйна не бяха приети в НАТО и бяха оставени на произвола на съдбата. Всички тези решения се взимат от глобалната партия на войната, която има решително влияние в НАТО и Европейския съюз. И за която Грузия и Украйна са пушечно месо. През 2008 г. те принудиха Грузия да се конфронтира с Русия. А през 2014..

публикувано на 11.05.24 в 10:50

11-о издание на Празника на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на Празника на яйцето. Той се провежда днес в градския парк "Кирил Ракаров". Празникът тази година продължава два дни, с акцент върху традициите и екологията. "Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 10:48