Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената

Рок група „Хоризонт“
Снимка: Личен архив

Рок група „Хоризонт“ съществува вече 40 години. Гости на "Нощен Хризонт" са фронтменът на бандата Валери Славчев и Димитър Бенков, пианист. Те разказаха за дълголетието на тази българска група, за музиката им, която устоява на своя стил и посока вече години наред.


Предстоящото турне

Турнето на група „Хоризонт“ се осъществява с група „Спринт“ и стартира на 5 март в НДК, зала 11 (Люмиер). В концертите ще вземат участие и други изпълнители, като следващите дати са в читалищата на градовете: Кюстендил – 12 март, Панагюрище – 14 март, Петрич - 15 март, Враца – 19 март, Пирдоп – 20 март. Както и в летния театър на Велико Търново – 8 юни, Шумен – 10 юни, Русе – 11 юни, Варна – 12 юни, Плевен – 13 юни, Пловдив – 18 юни, Стара Загора – 19 юни и Бургас – 21 юни.

"Освен юбилейният концерт, година ни ще бъде изпълнена с интересни концерти, в които ние ще се включим.

Името на групата ни го предложи наш приятел още по време, когато бяхме ученическа група. Държахме групата да е на български език. В тази дума Хоризонт има много мечти и простор, има още напред, казаха Валери и Димитър пред БНР.

Това, което ни държи 40 години е вътрешната необходимост да сме заедно, да реализираме нещо заедно, нашите идеи стават и се реализират през групата "Хоризонт", допълниха още те.

Валери Славчев и Димитър Бенков

Групата

Група ХОРИЗОНТ е една от малкото български групи, която устоява на своят стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност, а работи последователно. Това го доказват все по-голeмият брой искрени почитатели на тяхната музика.

Може би вече всички фенове на ХОРИЗОНТ знаят, че те са единствената българска група разполагаща със собствено професионално концертно оборудване. Дори в световен мащаб са много малко групите,които съумяват да поддържат собствено оборудване (повечето изпълнители наемат апаратура от специализирани фирми). Всичко това, прави ХОРИЗОНТ уникална група в това отношение в България.

Над 4000 концерта, 3 участия на международни фестивали, песен издадена от ЕMI в САЩ (“Ще избягам”), четири албума - “Нарисувай”, “Нежно”, „Откривам злато” и "Прекалено любопитни", запис на първата официална кавърверсия ("До последен дъх"), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, за 5 дни посетени над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо, филм за групата - “Рок банда”, собствена апаратура, екип и транспорт, 14 месечни клубни изяви в Южна Корея, клубни изяви във веригата „Club 49” в Дубай, първия български кавъралбум с песни на български банди от предишното поколение ("Откривам злато" 2007 г.) – това са неща които не могат да останат незабелязани, и въпреки това медиите са с една крачка назад в отразяване дейността на групата. Именно, затова ХОРИЗОНТ толкова много държат на своите фенове и на тяхната безрезервна подкрепа!

Рок група „Хоризонт“

Началото

В средата на 80-те години четири момчета решават да създадат собствена група, в която да свирят авторски песни. Групата взима името ХОРИЗОНТ и става една от известните ученически групи в този период, чрез концертните си изпълнения в градските читалища и средношколските рок-фестивали. „Средношколско знаме”- единственият вестник за тийнейджъри в тези години пише статия за младата група, а е и цяло чудо, че групата е поканена от радиото на интервюта в култовото за времето си предаване „Неделя 88”. Бандата участва в първия рок фестивал за млади банди в "Летния театър" (07.10.1988 г.), в първия средношколски фестивал в зала "Универсиада" (20 и 21 март 1989 г.), награда "най-добър рок вокал" от рок-фестивал "Албена 89" (19.05.1989 г.), участие в рок фестивал "Толбухин 89" (сега Добрич) - 20.05.1989 г., награда за песента "Отворете вратите" от рок фестивал "Габрово 89" (27.05.1989 г.), както и първо място в класацията за ученически групи по БНР с песента "Настъпи вечерта" (месец 11.1988 г.).

Следва пауза, тъй като момчетата отбиват военната си служба по различно време, но държат в състава да няма промени и да се изчакат. Това е времето,в което летят писма между тях и е една голяма проверка за спойката на бандата.

Рок група „Хоризонт“

Валери Славчев - вокал, китари

Роден е в София на 19 май 1970 г. Завършва техникум по дървообработване и вътрешна архитектура и клас по радиотехника и електроника. Когато за първи път присъства на рок концерт в първите няколко секунди разбира, че това е нещото с което иска да се занимава – светлини, сценичен дим, пееща публика и силна рок музика.През 1984 г. като ученик в 121-во училище „Лилия Карастоянова” („Георги Измирлиев“) създава група ХОРИЗОНТ в която първоначално свирят негови съученици, а в следващите няколко години групата оформя и окончателния си състав. Първата му сценична изява е на 22 юни 1985 г. с ХОРИЗОНТ. Групата е една от известните ученически формации в този период. Като фронтмен на ХОРИЗОНТ Валери Славчев има над 4000 изяви пред публика в страната и чужбина, участия в наши и международни фестивали, записи на 5 албума – „Нарисувай” (1996), „Нежно” (2003), „Откривам злато” (2007) , "Прекалено любопитни" (2014) и "Обещаваме си да се видим пак" (2021). С група ХОРИЗОНТ той изпява и записва първата българска кавър версия – До последен дъх (1994). За него ХОРИЗОНТ е сбъдната мечта с продължение, а животът с групата неповторимо ежедневие и изживяване. Хиляди срещи с хора, хиляди изминати километри, магията на сценичната апаратура и рокендрол звук, това са някой от страстите на Валери.

Успоредно с изявите си в Хоризонт Валери Славчев има издадени 2 самостоятелни госпъл албума – „Ще устоим на студения вятър” (1993) и „Покажи ми” (1996).

През 1995 г. е издадена неговата стихосбирка „ В зеленото има поляни”.

През 2020 г. излиза негов сборник с разкази "Когато бях красив". През 2021 г. издава и първият си роман озаглавен "Няма време, трябва да се обичаме".

Известно време се занимава с иконопис. Автор е и на над 200 картини с маслена живопис, като голяма част от тях са в колекциите на хора, живеещи в над 20 държави по света.

Димитър Бенков - клавишни инструменти, вокал


Димитър Бенков е роден в София на 27 юни 1973 г. Присъединява се към Хоризонт през 1988 г. като първата му изява с бандата е в софийския летен театър. До този момент ученическата тогава група разчита изключително на китарния звук, а клавишните инструменти внасят нови възможности за звучене. С бандата е до есента на 2009 г. Следват четири години и половина пауза, в която се отдава на друга своя страст - радиото. От пролетта на 2014 г. отново се присъединява към Хоризонт.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47