Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В РСМ попълниха състава на избирателната комисия за президентските избори

Снимка: pixabay

Съставът на Държавната избирателна комисия в Северна Македония вече е попълнен, след като новият член Абдуш Демири, предложен от албанската опозиция в страната, беше гласуван от парламента. Кандидатите за президент, получили необходимата гражданска подкрепа досега, до момента са седем.

Очаква се сегашният президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ и депутатът Гордана Силяновска, преподавател по конституционно право, да стигнат до балотаж на 8 май, което се случи и на президентските избори през 2019 г., спечелени от Пендаровски. Вербалните атаки между двете партии се засилиха през уикенда- по време на двата конгреса, които ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония) проведоха.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изрази надежда, че гражданите на Северна Македония ще помогнат на Пендаровски да напусне държавата след изборите, припомняйки негово изявление, че хората си тръгват от страната и самият той би живял в чужбина, ако не е президент.
Пендаровски пък обеща да стане член на ВМРО-ДПМНЕ, ако опозиционната партия, когато дойде на власт, убеди България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонците, като национално малцинство".
Днес новият член на на Държавната избирателна комисия Абдуш Демири беше гласуван от парламента и положи и положи тържествена клетва, че ще изпълнява задълженията си съгласно избирателния закон.
След клетвата председателят на комисията Александър Дащевски обяви, че членовете ѝ предлагат в Избирателния закон да бъде въведена преходна разпоредба, която да позволи на предстоящите избори да може да се гласува със старите, но валидни лични документи.
Необходимият брой подписи за участие в президентската надпревара вече събраха неврологът Арбен Таравари, издигнат от опозиционните албански партии, и настоящият министър на външните работи Буяр Османи, издигнат от най-голямата партия на етническите албанци - Демократичен съюз за интеграция. 
В надпреварата участват още кметът на Куманово Максим Димитриевски, издигнат от партията ЗНАМ, кандидатът на партия ГРОМ Стевчо Якимовски и Биляна Ванковска, която за втори път прави опит да се кандидатира за президент, този път издигната от Левица. 
Срокът за получаване на необходимата гражданска подкрепа за участие в президентските избори изтича на 8 март, а вотът ще се проведе на 24 април.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер

България категорично осъжда бруталното нападение срещу министър-председателя на Словакия. Това написа в социалната мрежа  X (Twitter) президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо, посочва държавният глава и добавя: "Молим се за живота на Роберт Фицо". Простреляха..

публикувано на 15.05.24 в 20:00