Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер: Искаме да видим България и Румъния в Шенген възможно най-скоро

Председателят на ЕНП Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Искаме да видим България и Румъния в Шенгенското пространство възможно най-скоро", заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер на конгреса на ЕНП, който започна днес в румънската столица Букурещ.

Според Вебер има очевидно предизвикателство от страна на Австрия и затова всички партии от страната трябва да бъдат убедени, че София и Букурещ трябва да станат пълноправна част от Шенген.

След като тази сутрин австрийските консерватори са заявили, че не искат да подкрепят предизборния манифест на конгреса отчасти и заради Шенген, Вебер заяви, че очевидно има австрийско предизвикателство и трябва да убедим всички австрийски партии за България и Румъния в Шенген. Вебер коментира още, че България и Румъния не са втора ръка държави и всички европейски граждани трябва да бъдат равни. 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също се изказа в подкрепа на България и Румъния. Участниците в конгреса на Европейската народна партия ще обсъдят стратегията на това политическо семейство за европейските избори през юни, ще приемат политическата програма на ЕНП и ще номинират Урсула фон дер Лайен за още един мандат начело на Европейската комисия.

Председателят на румънската Национално-либерална партия Николае Чука изрази надежда, че в заключителния документ от конгреса ще бъде включена целта за отпадане на сухопътните граници за двете държави.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски ускоряват напредването си в Донбас

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е пресякла заговор за отвличане и убийство на президента Володимир Зеленски. Арестувани са били двама полковници от украинската държавна служба за охрана, които замислили покушение срещу Зеленски след като били вербувани от руските служби.  Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април..

публикувано на 07.05.24 в 17:56
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент. На първия тур на изборите за държавен глава преди две седмици кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на..

публикувано на 07.05.24 в 17:48
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират. Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах" Израелската армия продължава..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС. Като своя цел определиха постигането на два мандата за 15 МИР на предстоящите парламентарни избори. След като се регистрираха в РИК, Георги Свиленски каза на свикана пресконференция: "Самото мое присъствие в листата и в позицията ми на..

публикувано на 07.05.24 в 17:33
Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница

ОС за изграждане на Национална детска болница настоява за координация между съответните министерства

Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница е срещнал трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа. Това стана ясно от пресконференция на Обществения съвет (ОС). От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства посредством създаването на..

публикувано на 07.05.24 в 17:16

ЕК напомни на Скопие за ангажимента да включи българите в Конституцията си

От Европейската комисия напомниха на Република Северна Македония, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ.  "Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС" - така говорителят на Еврокомисията Ана..

публикувано на 07.05.24 в 17:02
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница

Каквато ни държавата - такава ни и Детската болница . Толкова си можем! Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. " И да искаш, като не можеш . Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години", добави той.  До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата..

публикувано на 07.05.24 в 17:02