Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън настоя за повече помощи за Газа

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е настоял по време на среща в Лондон с Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, потокът от помощи към Газа да се увеличи.

Лорд Камерън каза, че Обединеното кралство е обезпокоено, че "все още не вижда подобрения на място".

Външният министър подчерта, че Израел, "като окупационна сила" в Газа има правна отговорност да гарантира наличието на помощ.

"Това са трудни, но необходими разговори", написа лорд Камерън по-късно в социалните мрежи. 

Преди срещата Камерън заяви, че "търпението на Великобритания към Израел се изчерпва по отношение на недопускането на повече помощ за Газа".

От израелска страна бе заявено, че Ганц е благодарил на Обединеното кралство за усилията и е подчертал важността от оказване на международен натиск върху "Хамас" за освобождаване на заложниците.

Ганц е посочил, че Израел ще се стреми към решение на хуманитарната криза за хората в Газа, които не поддържат "Хамас".

Камерън и Ганц са обсъдили продължаващите атаки на хутите в Червено море и Аденския залив.

Бени Ганц, който пътува против волята на премиера Бенямин Нетаняху, се отби в Лондон на връщане от Вашингтон. 

Ганц, който е председател на Партията на националното единство на Израел, и е смятан за умерен политик, се оказа твърд политически противник на Нетаняху, въпреки че се присъедини като член на неговия военен кабинет след атаката преди почти пет месеца от “Хамас”, предизвикала конфликта.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военно учение на зенитен полигон "Шабла"

Военно учение със стрелби на зенитен полигон "Шабла" започва днес. Стрелбите са част от учение на НАТО, което вече започна и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.   В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Самолети МиГ-29 и Су-25..

публикувано на 10.06.24 в 11:48

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии. Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи гърч и..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20

От избирателни секции в Германия критикуват ЦИК

В секцията за гласуване на сънародниците ни в Регенсбург, Германия, са имали проблеми в осъществяване на връзката им с Централната избирателна комисия. За това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева, която живее и работи там и била председател на секционна комисия. "Отново имаше забавяне от страна на ЦИК. Тази..

публикувано на 10.06.24 в 11:05

При обработени 64,06% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 10:49
Никола Тулечки

Никола Тулечки: Най-значимият проблем е хибридната технология на гласуване

Видеонаблюдението е позитивна промяна, защото създава дисциплина и прави процеса по-сигурен. Това заяви пред БНР Никола Тулечки, основател на сдружение "Данни за добро", което е част от Обединението за честни избори. ОЧИ разполага с десетки наблюдатели в рискови секции в 4 избирателни района. За отминалите избори ОЧИ излезе с..

публикувано на 10.06.24 в 10:47

Междинни резултати: ГЕРБ-СДС доминира в повечето области в страната при вота за 50-о НС

ГЕРБ води убедително във Варна, "Възраждане" е втора политическа сила Според междинните данни, предоставени от ЦИК, които могат да се променят след въвеждането на протоколите от гласуването по области и при повторната им обработка в ЦИК, става ясно, че ГЕРБ-СДС доминира в повечето от областите: Благоевград, Бургас, Варна , където "Възраждане" е..

публикувано на 10.06.24 в 10:36