Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще изплати до 30 000 евро на пострадалите от торнадото в кипърския град Лимасол

Снимката е илюстративна
Снимка: rawpixel

Държавата ще изплати компенсации до 30 000 евро на пострадалите от торнадото, което удари кипърския крайбрежен град Лимасол на 14 февруари, реши правителството на Кипър. Крайният срок за подаване на заявки изтича на 15 март и незабавно след това ще започне предоставянето на одобрената от кабинета финансова помощ.

Природното бедствие, връхлетяло Лимасол, е повредило в различна степен 191 жилища, 19 търговски обекта и 104 автомобила, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану регистрираните от областната управа данни за пораженията.

Всички засегнати ще получат първоначална сума от 1000 евро, реши правителството.

Обезщетенията са определени според различните категории пострадали имоти.

За частни домове без застраховка максималната помощ е 20 000 евро, която ще покрива 80% от изчислените щети. Собствениците на коли ще получат най-много 5000 евро, за 75% от нанесените вреди.

Правителството предоставя 48 000 евро на местните власти за възстановяване на пътищата и обществената инфраструктура.

Кметът на озовалия се в центъра на торнадото район Гермасоя Кириакос Ксидиас обаче заяви, че одобрените от правителството компенсации не съответстват на нанесените огромни щети и днес той ще поиска от вътрешното министерство тяхната преоценка.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54

Два екипа разследват катастрофата на Централна гара

Два екипа разследват сблъсъка на влаковете на Централна гара -следователи и  служители на БДЖ. Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, той ще бъде отстранен от длъжност. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Според данните към момента на него му е прилошало, заяви пред БНТ инж. Венцислав Славков -..

публикувано на 29.05.24 в 09:53

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора,..

публикувано на 29.05.24 в 09:48

С рекорд започва сезона фериботната линия Кипър - Гърция

С рекорд започва днес новият, трети сезон на морската пътническа линия Кипър - Гърция. Първият ферибот ще отплава по обед от най-голямото кипърско пристанище Лимасол за главното гръцко пристанище Пирея. Над 8500 резервации за пътувания с ферибота, от които 1750 за различни видове превозни средства, са направени досега, съобщиха ден преди..

публикувано на 29.05.24 в 09:43