Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 март в Италия се провежда общонационална стачка

Снимка: Архив

На международния ден на жената 8-и март, в Италия е обявена общонационална 24-часова стачка в държавния и частен сектор. Организирана е от всички синдикати.

В образованието протестът е от детските градини до университетите. В здравеопазването са гарантирани минималните услуги и спешните отделения. Тъй като закон забранява струпване на стачка от всички видове транспорт в един ден, в железопътния тя е от полунощ до 21 часа местно време, докато градският и другите видове транспорт няма да стачкуват. Това не се отнася за обслужващите магистралите, които също участват в протеста. 

Недоволстват и пожарникарите, обществените офиси, музеи и библиотеки. 

В Рим, на древноримския стадион "Чирко Масимо", е организиран митинг на женски сдружения, който "приканва жените към обща мобилизация срещу патриархалното насилие във всичките му форми". Националният протест е още за защита правата на жените в трудовия сектор, за равенството между половете и равното заплащане, които все още не са реалност за страната, се казва в комюникето на синдикатите. Исканията са също за подобряване на условията на труд, срещу войните и военните разходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Флоренция - изглед от кулата на Palazzo Vecchio

Национална стачка в Италия след инцидента със загинали работници

В Италия е ден на национална стачка на строителните работници и металурзите. Поводът е тежкият инцидент във Флоренция миналата седмица при срутване на покрив в строеж на голям супермаркет. Загинаха петима работници, други трима бяха ранени...

публикувано на 21.02.24 в 08:15

Национална стачка в Италия иска спиране на войните в Украйна и Газа

В Италия се провежда 24-часова национална стачка в държавния и частен сектор срещу военните конфликти в ивицата Газа и Украйна. Протестът, организиран от базовите синдикати, е срещу военния конфликт в ивицата Газа и този в Украйна. Иска се..

публикувано на 23.02.24 в 07:57

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частния сектор

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частен сектор срещу военните конфликти в ивицата Газа и Украйна, както и за подобряване условията на труд и заплащане. В Пиза и Флоренция полицията разпръсна брутално несъгласувани мирни..

публикувано на 23.02.24 в 19:24
Дворецът

Студенти на протест в Италия след полицейско насилие на пропалестинско шествие

В Рим студенти и ученици проведоха спонтанен протестен митинг.  Поводът е побоят с палки от страна полицаите над ученици и студенти в Пиза, Флоренция и Катания на мирно пропалестинско шествие в петък. Имаше ранени ученици. Отношение взе и президентът на..

публикувано на 26.02.24 в 08:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Снимката е илюстративна

Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

Няма как да не застанем зад преподавателската общност, ако не бъдат предоставени обещаните средства. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Национално предствителство на студентските съвети. "Осъзнаваме важността на преподавателската дейност. Надяваме..

публикувано на 20.05.24 в 09:02
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще..

публикувано на 20.05.24 в 07:59