Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на челно място по смъртност по пътищата през миналата година

Снимка: БГНЕС

България е на челно място по смъртност по пътищата през миналата година, сочат оповестените данни от Европейската комисия. Жертвите за 2023 година са 82 на 1 милион. Следва ни Румъния с 81 на 1 милион при средно ниво за ЕС 46 на 1 милион.
Любопитно е, че макар през 2022 г. смъртността по пътищата у нас да е била 78 на 1 милион, в абсолютни измерения тя е спаднала. Причината е по-бързият темп на намаляване на населението, което е довело до намалено съотношение на смъртните случаи.
Най-безопасни през 2023 г. са били пътищата в Швеция - 22 жертви на 1 милион, следвани от тези в Дания - 27 на 1 милион.
Данните за миналата година са сравнени с три времеви периода. Първият е 2022 г. Вторият е 2019 г. - базовата година за целта за намаляване на смъртността по пътищата с 50 на сто до 2030 г. Третият период е средната стойност между 2017 и 2019 г.
Така се оказва, че броят на загиналите по пътищата у нас е намалял с 1% в сравнение с 2022 г., с 16% в сравнение с 2019 г. и с 18% в сравнение със средната стойност за 2017-2019 г.
Стойностите за 2023 г. се основават на предварителни данни за повечето държави и може да претърпят промени, когато наесен бъдат публикувани окончателните данни. Оценките за 2023 г. обхващат цялата година и всички пътища и се отнасят до смъртните случаи в рамките на 30 дни.
През 2023 г. в Лихтенщайн на пътя не е загинал нито един човек. Княжеството не е в ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07