Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи гласуването в два референдума в Ирландия за промяна на Конституцията

Стормонт - парламентът в Белфаст, Северна Ирландия
Снимка: Яна Боянова

В полунощ българско време приключи гласуването в два референдума в Ирландия за промяна на Конституцията по отношение на семейството и грижите.

Гласоподавателите бяха запитани дали желаят да разширят определението за семейство, за да включат онези, които не се основават на бракове.

Те бяха попитани също дали желаят да премахнат текста за ролята на жените в дома и да се допълни, че всички останали членове на семейството също носят отговорност един за друг.

Промяната бе поискана, защото текстовете в конституцията са от 1937 година и се смятат остарели и доста сексистки като формулировка. Избирателната активност в цялата страна е била ниска в началото на деня, като някои избирателни секции са били празни, но по-късно е настъпило активизиране.

Изходът от референдумите е неясен, като се има предвид, че предварителни анкети показаха, че около една трета от имащите право на глас ирландци над 18 години, не са изразили мнение. Броенето на гласовете започва днес в 11:00 часа българско време.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51