Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаел Броска: Същината на дебата е - за или против участието на Германия във войната

"Строго секретно" - отзвук от скандала с подслушаните германски военни

Нико Ланге: Целият този шум означава, че въпросът за "Таурус" е чувствителен за руснаците

| Анализ
Снимка: Алами/Ройтерс

Руски разузнавачи подслушват конферентен онлайн разговор между германски висши офицери по чувствителната тема за доставка на далекобойни крилати ракети "Таурус" за Украйна, публикуват в социалните мрежи запис от 40-минутния разговор, а пропагандаторите от руската телевизия раздухват скандала с една единствена цел - да забият клин в единството на украинските съюзници. Скандалът с изтеклата информация показа нагледно какво е хибридна война. Но също и колко лековерни са висши офицери от ключова натовска държава при боравенето със секретна информация. Още повече, че Русия води хибридна война срещу Запада не от вчера, а Германия е една от основните мишени - заради гузното благосклонно отношение на поколения германски политици към Москва.

Бригаден генерал Грефе е военен пилот с дълъг стаж в небето. Завършил е информатика в университета на Бундесвера в Мюнхен и вероятно е преминал през повече IT-обучения, отколкото който и да е друг служител в софтуерна фирма. И въпреки това точно на него се случи - на 19-и февруари генерал Грефе е в хотелската си стая в Сингапур, където се провежда специализирано военно авиоизложение, когато се включва в конферентен разговор с други високопоставени офицери от Luftwaffe през конвенционалната платформа Webex. Около 40 минути военните обсъждат възможностите за предоставянето на далекобойните крилати ракети "Таурус" на Украйна, без Германия да бъде въвлечена във войната - най-големият страх на канцлера Шолц. Обсъждат и конкретни мишени - Керченския мост, който били разгледали "детайлно" и установили, че за да бъде разрушен, ще трябват най-малко 10-20 ракети "Таурус". Става дума и за това, че британци и французи са на място в Украйна за програмирането на техните сравними крилати ракети.

Ако този разговор беше писмен документ, щеше да има гриф "строго секретно". Вместо това записът се появи по руската телевизия и се превърна в мощен скандал. Но колко скандално е съдържанието на подслушания разговор?

"Прослушах целия разговор и да призная, не чух нищо ново. Всичко в този разговор е публично известно. Че в Украйна има британски и френски военни, които помагат на украинците с предоставянето на данни, това дори "Ню Йорк таймс" го знае и го написа. Че потенциална мишена е Керченският мост, също не е тайна. Единственото, което може би е ново, или по-скоро досега не е изговаряно така директно, е възможността украинските военни да бъдат обучени да боравят с ракетите "Таурус" без чужда помощ. Но дори и по този въпрос подслушаните военни говорят предпазливо и предупреждават, че обучението ще отнеме месеци", обяснява Михаел Броска от Института за изследване на мира в Хамбург.

Но след като не съдържа нова информация, защо тогава руснаците толкова гордо разпространиха хакнатия разговор?

"Много неловко се получи. За Бундесвера това е скандално. Да позволят да бъдат подслушани толкова високопоставени генерали! Предполагам, че участниците в този разговор не са и предполагали, че конферентният разговор може да бъде хакнат. Явно в бъдеще трябва да сме готови това да се повтори, независимо дали ще бъдат подслушвани телефонни разговори или конференции, провеждани в някоя от популярните платформи като Webex. Просто за такива разговори трябва да се използват секретни линии. Същевременно, в защита на генералите от Luftwaffe трябва да кажа, че разговорът е бил по-скоро случайно подслушан. А съдя така, защото обикновено такива "успехи" се запазват в тайна с надеждата, че може да бъде подслушан и следващ разговор, от който да се извлече още информация. Така че - да, скандалът е налице, но по същността си не е от голямо значение: след като руснаците го публикуваха, значи са направили случаен еднократен удар."

"Скандалното е, че руснаците публикуваха разговора в петък - класически пример за хибридна атака. Такива неща се пускат в последния работен ден от седмицата, за да всеят паника през почивните дни. За съжаление у нас има влиятелни хора, които са много податливи на руската пропаганда и сега доволно потриват ръце", казва Нико Ланге, политолог, експерт по сигурността, част от екипа на Мюнхенската конференция за сигурност. Но за него друго е по-важно от съдържанието на подслушания разговор.

"За мен въпросът е защо този разговор се води през февруари 2024 година, а не през май миналата година, когато Украйна поиска крилати ракети "Таурус". Към онзи момент британците и французите вече бяха изпратили своите ракети на Киев, който вече имаше нужда от такова въоръжение. Още тогава можеше да се обсъждат вариантите, които се обсъждат в подслушания разговор - програмирането на мишените и обучението на украинските военни", смята Нико Ланге. 

Канцлерът Олаф Шолц разговаря  с германски военни от специалните сили по време на учение, 5 март 2024 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като се обърне каруцата - пътища много. Авторитетът на Бундесвера е накърнен, съюзниците - объркани. А министърът на отбраната Борис Писториус се опита да омаловажи случая.

"Става дума за нещо повече от просто подслушан разговор на военни от Луфтвафе. Това е информационна война, която води Путин - мисля, че никой няма основание да се съмнява в това. Става дума за хибридна атака, за дезинформация, за опит да бъдем разединени, да бъде подкопана нашата решителност. Затова в този случай трябва да бъдем особено разумни в отговора си", заяви министърът на отбраната Борис Писториус в първи официален коментар на скандала, а малко по-късно сложи точката, като заключи, че вината е лична - на един от участниците в разговора, и че няма да достави това удоволствие на Путин да уволни ръководния състав на военновъздушните сили. А дали ще последват нови хибридни атаки? 

"Разбира се", очаква Михаел Броска. "Но в същото време ми се струва, че в Германия прекалихме с коментарите по този случай, преекспонирахме го. И именно с това руснаците постигнаха целта си - да предизвикат свада помежду ни. Заговори се за анкетна комисия в Бундестага, да се потърси отговорност на канцлера и какво ли още не. Според мен това е прекалено."

Всъщност, руската атака е насочена към канцлера Олаф Шолц. От нахлуването на Русия в Украйна Путин го смята за слабото звено сред западните съюзници, за колеблив.

"Канцлерът поне призна, че случаят е сериозен. А ние трябва най-накрая да разберем, че Русия води не само жестока война срещу една независима държава, а и информационна война срещу нас. Може би е време да дадем на Русия да разбере какви последствия ще има, ако продължава да се държи така с нас. Имаме си работа с враг, който иска да ни навреди и който иска да диктува нашия политически живот. Не всички разбират това, особено онези германски политици, които винаги са били лековерни към Русия. Трябва да превъзмогнем наивното си отношение към Русия. Тя винаги ще се стреми да се добере до информация. Пък и не знаем дали руснаците не разполагат с още по-чувствителни данни, които засега не публикуват. В Европа се води война и Русия като агресор в тази война използва всички възможни инструменти. Подслушването е само един от тях", припомня тази азбучна истина Нико Ланге.

Германският министър на отбраната Борис Писториус с германски военни на учение в Норвегия, март 2024 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

А дискусиите в Германия не секват - всички публицистични предавания тази седмица се занимаваха със скандала, а идната седмица доставката на крилатите ракети "Таурус" отново влиза в Бундестага. 

"Разбира се, че ще продължим да обсъждаме доставката на крилатите ракети. Според мен обаче същината на дебата е друга - за или против участието на Германия във войната. Но тъй като тази тема ще продължи да ни занимава, може би канцлерът в един момент ще се предаде, осъзнавайки, че обучението на украинците ще отнеме месеци преди да могат да боравят с ракетите "Таурус". Но имам чувството, че решението на Шолц е плод на лични убеждения, които се различават от тези на министъра на отбраната", обяснява Михаел Броска. И добавя, че Франция и Великобритания - поне неофициално - изглеждат гневни на германците. "Сега те се съмняват, дали споделените с Германия тайни няма да се окажат при руснаците - точно това зрънце на съмнението Москва успя да посее", смята Броска.

"Путин се наслаждава как всеки път успява да ни притисне и да диктува нашия обществен дебат. Сякаш вече сме свикнали да чакаме да каже нещо и да започнем да се самоизяждаме. И сега е така - всички говорят само за изтеклия разговор. А всъщност целият този шум означава, че въпросът за ракетите "Таурус" е чувствителен за руснаците, защото застрашава логистиката на армията им. Точно затова те правят всичко възможно да попречат ракетите да стигнат до Украйна. А това за мен е още една причина да помислим как да предоставим на Киев това опасно за Русия оръжие", отбелязва и Нико Ланге.

"Ако искаме да дадем на Украйна ракети "Таурус", имаме две възможности. Едната е да помагаме на украинците при задаването на мишените, както очевидно правят британци и французи, като това може да се прави и от тук - от Германия, и няма нужда германски военни да са в Украйна. Другата възможност е да обучаваме украинците да програмират насочването сами. Мисля, че можем да им имаме доверие - досега са го оправдали напълно и не са използвали наши оръжейни системи, за да обстрелват мишени в Русия." 

Основният аргумент на германския канцлер срещу предоставянето на крилатите ракети "Таурус" е опасността от ескалация и въвличане на Германия във войната. Кога можем да говорим за участие във война, пояснява Михаел Броска от Института за изследване на мира:

"Според международното право има редица условия, които трябва да са изпълнени. Има значение дали участваш с въоръжени сили в бойни действия. Така че в момента западните съюзници на Украйна са много далеч от участие във войната по смисъла на международното право. Но има и политическо тълкувание. Ако в случая Кремъл реши, че определена държава е страна във войната, тогава трябва да се мисли за въоръжена отбрана, а това само по себе си вече е участие във войната, както е описано от международното право. Но, както виждате, много зависи от преценката на врага."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43