Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще предоставят 133 милиона долара помощ за Хаити

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща още финансова подкрепа за Хаити и заяви, че задълбочаващата се криза там показва спешната нужда от разполагане на мултинационални сили, предаде Франс прес.

В обръщение по време на извънредната карибска конференция в Ямайка Блинкън обясни, че Съединените щати ще дадат 100 милиона долара за бъдещата мултинационална мисия по сигурността в Хаити, както и 33 милиона за хуманитарна помощ. По-рано канадският премиер Джъстин Трюдо, който участва чрез онлайн връзка на конференцията, обеща 91 милиона долара финансова подкрепа.

Хаити от десетилетия страда от бедност, природни бедствия и политическа нестабилност. Ситуацията там обаче се влоши значително след убийството на президента Жовенел Моиз шрез 2021 г., припомня Франс прес. Въоръжени банди контролират голяма част от страната и столицата, а от миналата седмица започнаха сериозни безредици. Насилието създава нестабилна ситуация за жителите на Хаити и са необходими спешни действия както по отношение на политиката, така и на сигурността, подчерта Блинкън. Само жителите на островната държава могат да определят нейното бъдеще, но Съединените щати и партньорите им могат да помогнат за възстановяването на базовата сигурност, каза още американският държавен секретар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мартисан, контролиран въоръжени банди квартал на Порт-о-Пренс.

Великобритания предупреди гражданите си да не пътуват до Хаити

Правителството на Обединеното кралство предупреди своите граждани да не пътуват до Хаити, тъй като интензивните боеве и насилието продължават да се разрастват в карибската държава, съобщи Скай нюз. Призивът на британското правителство последва решението..

публикувано на 12.03.24 в 01:33
Запалени гуми край централния затвор в Порт о Пренс, 3 март 2024 г.

Извънредно положение в Хаити след масово бягство от затвор

Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в столицата Порт о Пренс. Мерките бяха взети, след като над 3500 лишени от свобода избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди. Извънредното положение е въведено за срок от..

публикувано на 04.03.24 в 11:24

Атака срещу централния затвор в Хаити, безредици в Порт о Пренс

Неизвестен брой затворници са избягали, след като въоръжени банди нахлуха в главния затвор в столицата на Хаити Порт-о-Пренс в събота вечерта, съобщиха френското посолство и местни медии. „Тази събота..

публикувано на 03.03.24 в 16:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС. На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип. Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки,..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май, от 13.00 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в Народното събрание, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър..

публикувано на 17.05.24 в 11:06